Zapiekanka po francusku

Zapiekanka w dzisiejszych czasach stała się daniem międzynarodowym. Ale tak naprawdę, szczególnie jeśli chodzi o pewien jej rodzaj, wywodzi się ona z kuchni francuskiej. Jest zwykle przygotowywana w płytkim, żaroodpornym naczyniu i pieczona w wysokiej temperaturze w piekarniku.

Zapiekanka według francuskiego przepisu

Zapiekanka – czyli po francusku „au gratin” – to połączenie mięsa, pomidorów i sera, a wszystko w pysznych przyprawach i wyśmienitym sosie.

Składniki:

Sól w diecie - ile można spożywać?

  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 czubata łyżka masła,
  • 1/2 szklanki wrzącej wody,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 pomidor,
  • 1 mała cebula,
  • tarty ser.

Przygotowanie: Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią doprawione solą i pieprzem mięso wołowe. Smaż, dopóki nie nabierze brązowego koloru. Zdejmij z patelni i wyłóż mięsem natłuszczone naczynie żaroodporne. Obierz, umyj ziemniaki i pokrój w plastry. Połóż je na mięsie i lekko posól. Umyj warzywa – paprykę, pomidora i cebulę, obierz je i pokrój. Dodaj do ziemniaków i mięsa. W miseczce połącz mleko, wodę i masło, wymieszaj i polej zapiekankę. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Włóż mięsną zapiekankę i trzymaj przez 30 minut. Po tym czasie odkryj, posyp startym serem i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ser zacznie nabierać brązowego koloru.

Komentarz: Cechą charakterystyczną zapiekanki jest krucha skorupka na wierzchu, która tworzy się z masła, sera lub bułki tartej. Najpopularniejszym sosem w przypadku francuskich zapiekanek jest sos beszamelowy (z mleka, wody i masła w najprostszej postaci). Klasyczna zapiekanka zawiera mięso, ale istnieją także odpowiedniki wegetariańskie i wegańskie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 180,76 kcal
Białka 13,2 g
Węglowodany 14,57 g
Tłuszcze 4,06 g
Błonnik 2,32 g
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zapiekanki
Zapiekanki

Zapiekany por

Zapiekany por

Por korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia apetyt oraz działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor, magnez i żelazo. Zawiera tiaminę, niacynę, witaminy C i E oraz beta-karoten. Jest mało kaloryczne.

Zapiekanki

Zapiekanka na śniadanie

Zapiekanka na śniadanie

Połączenie kiełbasy, cebuli i jabłek wydaje się bardzo klasyczne. Jednak smak zapiekanki jest naprawdę oryginalny, jej wartość odżywcza rzeczywiście wysoka.

Zapiekanki

Tuńczyk w zapiekance

Tuńczyk w zapiekance

Zapiekanka z tuńczykiem to wspaniały pomysł dla wegetarian lub osób, które chcą uzupełnić zapas białka i potrzebnych składników mineralnych.

Zapiekanki

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka warzywna to ciekawy pomysł na przekąskę lub rodzaj deseru. Zawiera bowiem kawałki dyni oraz pistacjową posypkę. Ma bardzo oryginalny smak.

Zapiekanki

Zapiekanka śniadaniowa

Podany pomysł na zapiekankę zawiera dwa bardzo ważne z punktu widzenia zdrowego odżywiania składniki - cebulę i jabłko. Właściwości odżywcze tej pierwszej są powszechnie znane. Składniki: 350 g kiełbasy, 2 średnie jabłka, 2 duże cebule, 1/3 szklanki...

Zapiekanki

Zapiekany kurczak w cieście

. W międzyczasie w niewielkim naczyniu połącz maślankę i pokruszone herbatniki. Zdejmij pokrywę znad zapiekanki i rozłóż maślankę na całej długości. Zostaw

Zapiekanki

Zapiekanka z brokułami

Danie bogate w siarkę zwaną „minerałem piękności". Ma ona znaczący wpływ na gładkość i lśniący wygląd włosów oraz na zdrowie skóry i paznokci. Dzięki zawartości beta-karotenu skóra ma pożądany złoty koloryt. Składniki mrożone: brokuły, małe marchewki,...

Zapiekanki

Zapiekanka z łososiem

Przepis na zapiekankę, który zawiera łososia musi być zawsze udany. Nie tylko ze względu na oryginalny i wyśmienity smak. Także dzięki cudownym właściwościom łososia. Składniki: 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 500 g ziemniaków, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4...

Zapiekanki

Pistacjowa zapiekanka

Ciekawym elementem potrawy jest posypka z pistacji. Oprócz charakterystycznego smaku pistacji, orzechy te mają ogromną, ważną wartość odżywczą. Składniki: 1 dynia, 3 łyżki masła, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki...