Zapiekanka z brokułami

Danie bogate w siarkę zwaną „minerałem piękności”. Ma ona znaczący wpływ na gładkość i lśniący wygląd włosów oraz na zdrowie skóry i paznokci. Dzięki zawartości beta-karotenu skóra ma pożądany złoty koloryt.

Składniki

  • mrożone: brokuły, małe marchewki, kalafior (po ½ opakowania),

  • 2 łyżki masła,

  • 4 łyżki tartego sera,

  • 2 łyżki mąki,

  • 4 żółtka,

  • ½ l mleka,

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"


Sposób przygotowania

Brokuły i kalafior zblanszować oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć. Marchewkę rozmrozić i przekroić w poprzek na pół. Zagotować mleko i zagęścić je zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i dodać tarty żółty ser oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstały sos połączyć z brokułami, kalafiorem i marchewką.

Przygotować formę do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Przełożyć do niej mieszankę warzyw z sosem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200ºC około 30 minut. Danie zawiera mało kalorii w porównaniu do ilości składników odżywczych, które dostarcza.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 350,1
Białko 22,25 g
Tłuszcze 20,04 g
Cholesterol 224 mg
Węglowodany 27,24 g
Błonnik 6,92 g
Witamina C 154,7 mg
Witamina A 1274,6 µg.

Komentarz

Mieszanka mrożonych warzyw jako główny składnik potrawy sprawia, że można ją przygotować o każdej porze roku. Zapiekanka charakteryzuje się dość dużą zawartością cholesterolu i niewielkimi właściwościami wzdymającymi. Nie jest zatem polecana osobom chorym na miażdżycę oraz cierpiącym na niestrawność. Jej zaletą jest natomiast obecność sporej ilości wapnia, więc z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i młodzież w okresie wzrostu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!