Zapiekanka z kaszy gryczanej i ryb

Potrawa charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, czyli substancji wzmacniającej perystaltykę jelit. Kasza gryczana dzięki zawartości krzemu polecana jest przy wypadających włosach, kruchych paznokciach oraz problemach ze skórą.

Składniki (4 porcje)

  • 2 szklanki kaszy gryczanej,

  • 1 kg filetów (np. z morszczuka, mintaja),

  • 8 suszonych grzybów,

  • łyżeczka masła,

  • 4 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • por,

  • seler,

  • sok z połowy cytryny,

  • ziele angielskie,

  • liść laurowy,
  • sól,

  • cukier,

  • 2 łyżeczki margaryny,

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.


Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokroić w plasterki, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodać sok z cytryny i filety. Gotować na małym ogniu około 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polać roztopioną margaryną i piec około 20 minut w temperaturze 150ºC. Podawać na gorąco z sosem grzybowym i surówką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 663,80
Białko 59,09 g
Tłuszcze 13,49 g
Cholesterol 177,60 mg
Węglowodany 89,07 g
Błonnik 15,89 g
Witamina C 44,23 mg
Witamina A 1775,75 µg

Komentarz

W połączeniu z grzybami danie jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz witamin, głównie tiaminy i ryboflawiny – odpowiedzialnych za płodność, prawidłowy stan skóry i ogólny wzrost organizmu. Duża ilość warzyw i kaszy klasyfikuje potrawę w szeregu dań bogatoresztkowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!