Zapiekanka makaronowa - zapiekanka z ogórkiem, kurczakiem, szynką, mięsem mielonym

Jeśli chcesz, by twoja kuchnia wegetariańska zyskała trochę ostrości i wyrazistości, możesz przyrządzić zapiekankę makaronową z ogórkiem, dołączając do niej papryczkę chilli. Ponadto zapiekanka makaronowa stwarza ci możliwość eksperymentowania z ziołami w kuchni, bo możesz dodać ich do tego dania dowolną ilość.

Zapiekanka makaronowa nie musi być tylko wegeteriańska. Na polskich stołach gości zapiekanka makaronowa z kurczakiem, zapiekanka makaronowa z szynką, zapiekanka makaronowa z miesem mielonym.

Zobacz film: "Pyszna zapiekanka makaronowa z pomidorami"

1. Zapiekanka makaronowa - zapiekanka z ogórkiem

Aby przygotować zapiekankę makaronową z ogórkiem, potrzebne będą następujące składniki:

Czy warto jeść makaron?
Czy warto jeść makaron? [6 zdjęć]

Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne w...

zobacz galerię

Jak wygląda przygotowanie zapiekanki makaronowej z ogórkiem?? Na początku ugotuj makaron. Jeśli chcesz, żeby ta potrawa wegetariańska była pikantna, możesz dodać do wody papryczkę chilli. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry, przypraw je bazylią, oregano, majerankiem, koperkiem i solą.

Pokrój ogórka i paprykę w kostkę, sałatę porwij na małe kawałki. Makaron, pomidory, ogórki, paprykę i sałatę włóż do dużej miski i wymieszaj, a następnie włóż do do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.

Tak przygotowaną zapiekankę należy polać sosem. Aby go przygotować, wsyp na patelnię 2 łyżki mąki i zarumień ją na brązowy kolor, ciągle mieszając. Kiedy mąka uzyska odpowiedni kolor, dodaj pół szklanki wody. Mieszając, przypraw sos solą, koperkiem i maggi, a następnie zalej nim zapiekankę. Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez ok. 25 min.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z ogórkiem jest potrawą zdrową i pyszną. Jedna porcja zapiekanki makaronowej nie jest bardzo kaloryczna, dlatego mogą jeść ją osoby na diecie. Zapiekanka makaronowa z ogórkiem posiada następujące wartości odżywcze:

Kalorie 452,8 kcal
Białko 14,6 g
Tłuszcz 8,0 g
Cholesterol 39,0 mg
Węglowodany 85,0 g
Błonnik 5,5 g
Witamina C 84,6 mg
Witamina A 452,0 µg

2. Zapiekanka makaronowa - zapiekanka z kurczakiem

Kolejnym pomysłem na zapiekankę makaronową jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Aby ją przygotować potrzebny będzie makaron, pierś z kurczaka, cebula, czosnek, mozzarella. Jeśli chcesz aby twoja zapiekanka zyskała trochę wiecej smaku możesz dodać jedną średnią cukinię, jedną średnią paprykę oraz 400 gram pomidórów krojonych z puszki.

Do tego potrzebne też będą przyprawy. Możesz dodać oregano, curry, paprykę ostrą, kurkumę. Przygotowanie zapiekanki makaronowej zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Następnie na patelni podsmażamy kurczaka z połową przypraw. Na oddzielnej patelni podsmażamy cebulkę, czosnek. Po kilku minutach dodajemy resztę warzyw i lekko podsmażamy.

Ugotowany makaron, kurczaka i podsmażone warzywa mieszamy razem. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy serem mozzarella i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

3. Zapiekanka makaronowa - zapiekanka z szynką

Jedną z najbardziej znanych zapiekanek makaronowych jest zapiekanka z szynką. Zapiekanka w przygotowaniu jest bardzo prosta. Potrzebny będzie makaron, szynka, cebula, ser żółty oraz przyprawy wedle uznania. Makaron gotujemy.

Na patelni podsmażamy szynkę z cebulką i dodajemy przyprawy. Następnie wszystko razem mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Całość przykrywamy serem żółtym i zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut.

Zobacz także:

4. Zapiekanka makaronowa - zapiekanka z mięsem mielonym

Ostatnią propozycją zapiekanki makaronowej będzie zapiekanka z mięsem mielonym. Wykonanie zapiekanki jest proste i szybkie a danie sycące i dobre. Aby przygotować zapiekankę makaronową będziemy potrzebować około 500 gram mięsa mielonego, 2 cebule, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, ostra papryka, 200g śmietany oraz jedno jajko. Dodatkowo można dodać pieczarki.

Makaron gotujemy. Następnie na patelni smażymy cebulkę oraz pieczarki. Na drugiej patelni smażymy mięso mielone z przyprawami. Na koniec dodajemy do mięsa cebulę oraz pieczarki. Wszystko mieszamy. Smiętanę mieszamy z jajkiem. Wszystko razem przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzch wykładamy żółty ser i wszystko pieczemy przez około 30 min. Smacznego!

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.