Zapiekanka z ryżem i warzywami

Bazą tego przepisu na zapiekankę jest ryż – nie tylko bazą smakową. Jest nią także, jeśli chodzi o wartość odżywczą potrawy. Wiele kultur, zwłaszcza kuchni azjatyckich, poznało się już bardzo dawno na niebanalnym znaczeniu ryżu dla naszego organizmu.

Składniki:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 torebki ryżu białego,
  • 450 g pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 200 g jadalnych kasztanów,
  • 2 szklanki brokułów,
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 1/4 szklanki majonezu.
Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy...

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. W łyżce oliwy z oliwek podsmaż umyte i pokrojone w plastry pieczarki na złoty kolor i zdejmij z patelni. Obierz, umyj i pokrój według uznania cebulę i selera, a następnie wrzuć je na patelnię i podsmażaj do miękkości. Teraz umyj i porozdzielaj na cząstki brokuły i także wrzuć na patelnię, na średni ogień. Podlej je wodą, przykryj pokrywką i duś, póki nie zmiękną trochę. Zdejmij z patelni. Ugotuj w osolonej wodzie ryż, odcedź i odstaw. W dużej misce połącz mięso kurczaka, ryż, usmażone pieczarki, cebulę, selera, brokuły, bulion z kurczaka, jadalne kasztany i majonez. Dobrze wszystko wymieszaj i przenieś mieszankę do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmij pokrywę.

Komentarz: Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego ryż jest niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Ponadto dostarcza nam pełnowartościowego białka.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 213,44 kcal
Białka 10,6 g
Węglowodany 33,25 g
Tłuszcze 4,75 g
Błonnik 4,6 g

Smacznego!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zapiekanki
Zapiekanki

Zapiekana zielona fasola

Zapiekana zielona fasola

Zielona fasola zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Posiada mnóstwo witamin i jest pyszna.

Zapiekanki

Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład rybę, potrawa podnosi swoją wartość.

Zapiekanki

Zapiekany bekon i jabłka

Zapiekany bekon i jabłka

Dzięki takim składnikom jak jabłka, seler, marchewka, cebula czy mięso z kurczaka, zapiekanka z bekonem zyskuje na wartości odżywczej i jest świetnym pomysłem na lunch lub kolację.

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny na przykład w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Zapiekanki

Zapiekany por

Zapiekany por

Por korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia apetyt oraz działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor, magnez i żelazo. Zawiera tiaminę, niacynę, witaminy C i E oraz beta-karoten. Jest mało kaloryczne.

Zapiekanki

Zapiekanka na śniadanie

Zapiekanka na śniadanie

Połączenie kiełbasy, cebuli i jabłek wydaje się bardzo klasyczne. Jednak smak zapiekanki jest naprawdę oryginalny, jej wartość odżywcza rzeczywiście wysoka.

Zapiekanki

Tuńczyk w zapiekance

Tuńczyk w zapiekance

Zapiekanka z tuńczykiem to wspaniały pomysł dla wegetarian lub osób, które chcą uzupełnić zapas białka i potrzebnych składników mineralnych.

Zapiekanki

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka warzywna to ciekawy pomysł na przekąskę lub rodzaj deseru. Zawiera bowiem kawałki dyni oraz pistacjową posypkę. Ma bardzo oryginalny smak.

Zapiekanki

Zapiekanka beszamelowa z dynią i pomidorami

Potrawa stanowi bardzo dobre źródło beta - karotenu, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B. Jej składniki regulują poziom cukru we krwi a nawet wspomagają leczenie astmy oskrzelowej (takie działanie wykazuje regularnie spożywana dynia). Prowitamina A...