Zapiekanka z sardelami

Podana receptura na zapiekankę to szwedzki przepis o nazwie Janssons frestelse. Jest to popularna potrawa szwedzka – zapiekane ziemniaki, często też cebula i sardele z dodatkiem śmietany bądź mleka i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem.

Składniki:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 puszki sardeli,
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml mleka,
  • bułka tarta,
  • 1 cebula.
Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład...

Przygotowanie: Otwórz puszki z rybami i odlej z nich sos. Wymieszaj go w naczyniu z mlekiem i śmietaną. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. W misce połącz pogniecione ziemniaki i ryby i wyłóż mieszanką naczynie. Następnie zalej wszystko sosem z mleka i lekko wymieszaj. Posyp bułką tartą całą rybną zapiekankę i wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika. Piecz całość przez 20 minut, a na ostatnie 5-8 minut zdejmij pokrywę.

Komentarz: Ciekawe jest pochodzenie nazwy tego dania. Jedni twierdzą, że nazwa wywodzi się od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa Pelle Janzona. Sceptycy tej teorii jednak zaprzeczają, nie widząc bardzo wyraźnych powiązań, i łączą ją z filmem z 1928 roku o tytule: „Frestelse Janssons”. Niezależnie jednak od prawdziwości tych teorii, szwedzka zapiekanka nie ma sobie równych.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 210,45 kcal
Białka 10,28 g
Węglowodany 25,7 g
Tłuszcze 7,13 g
Błonnik 2,71 g

Smacznego!

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zapiekanki
Zapiekanki

Zapiekany por

Zapiekany por

Por korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia apetyt oraz działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor, magnez i żelazo. Zawiera tiaminę, niacynę, witaminy C i E oraz beta-karoten. Jest mało kaloryczne.

Zapiekanki

Zapiekanka na śniadanie

Zapiekanka na śniadanie

Połączenie kiełbasy, cebuli i jabłek wydaje się bardzo klasyczne. Jednak smak zapiekanki jest naprawdę oryginalny, jej wartość odżywcza rzeczywiście wysoka.

Zapiekanki

Tuńczyk w zapiekance

Tuńczyk w zapiekance

Zapiekanka z tuńczykiem to wspaniały pomysł dla wegetarian lub osób, które chcą uzupełnić zapas białka i potrzebnych składników mineralnych.

Zapiekanki

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka warzywna to ciekawy pomysł na przekąskę lub rodzaj deseru. Zawiera bowiem kawałki dyni oraz pistacjową posypkę. Ma bardzo oryginalny smak.

Zapiekanki

Zapiekana zielona fasola

Zapiekana zielona fasola

Zielona fasola zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Posiada mnóstwo witamin i jest pyszna.

Zapiekanki

Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład rybę, potrawa podnosi swoją wartość.

Zapiekanki

Zapiekany bekon i jabłka

Zapiekany bekon i jabłka

Dzięki takim składnikom jak jabłka, seler, marchewka, cebula czy mięso z kurczaka, zapiekanka z bekonem zyskuje na wartości odżywczej i jest świetnym pomysłem na lunch lub kolację.

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa

Cenne właściwości ryżu poznano najpierw w Azji, jeszcze w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny na przykład w regulowaniu poziomu cukru we krwi.

Zapiekanki

Zapiekany kurczak w cieście

. W międzyczasie w niewielkim naczyniu połącz maślankę i pokruszone herbatniki. Zdejmij pokrywę znad zapiekanki i rozłóż maślankę na całej długości. Zostaw