Zapiekanka z sardelami

Podana receptura na zapiekankę to szwedzki przepis o nazwie Janssons frestelse. Jest to popularna potrawa szwedzka – zapiekane ziemniaki, często też cebula i sardele z dodatkiem śmietany bądź mleka i białego pieprzu. Jest prostym w przyrządzeniu i dość często spotykanym na szwedzkim stole posiłkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 puszki sardeli,
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml mleka,
  • bułka tarta,
  • 1 cebula.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Rybna zapiekanka
Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak...

zobacz galerię

Przygotowanie: Otwórz puszki z rybami i odlej z nich sos. Wymieszaj go w naczyniu z mlekiem i śmietaną. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć. Następnie przygotuj naczynie żaroodporne. W misce połącz pogniecione ziemniaki i ryby i wyłóż mieszanką naczynie. Następnie zalej wszystko sosem z mleka i lekko wymieszaj. Posyp bułką tartą całą rybną zapiekankę i wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika. Piecz całość przez 20 minut, a na ostatnie 5-8 minut zdejmij pokrywę.

Komentarz: Ciekawe jest pochodzenie nazwy tego dania. Jedni twierdzą, że nazwa wywodzi się od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa Pelle Janzona. Sceptycy tej teorii jednak zaprzeczają, nie widząc bardzo wyraźnych powiązań, i łączą ją z filmem z 1928 roku o tytule: „Frestelse Janssons”. Niezależnie jednak od prawdziwości tych teorii, szwedzka zapiekanka nie ma sobie równych.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 210,45 kcal
Białka 10,28 g
Węglowodany 25,7 g
Tłuszcze 7,13 g
Błonnik 2,71 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!