Zasłonaki (WIDEO)
Zasłonaki to bardzo liczna grupa dużych grzybów
W Europie istnieje 500 gatunków zasłonaków i jest to najbogatszy w gatunki rodzaj dużych grzybów w Europie. Wiele z zasłonaków jest grzybami jadalnymi, jednak niektóre są również trujące, nawet śmiertelnie. Występujący pospolicie w Polsce zasłonak kleisty jest grzybem jadalnym, jednak istnieje niebezpieczeństwo pomyłek ze śmiertelnie trującym zasłonakiem rudym lub innymi trującymi gatunkami zasłonaków.
Objawy zatrucia po spożyciu zasłonaka rudego występują z dużym opóźnieniem i mogą się pojawić nawet po dwóch-trzech tygodniach od spożycia tego grzyba. Toksyny produkowane przez zasłonaka rudego powodują uszkodzenie nerek. Ciężko jest wykryć zatrucie zasłonakiem rudym jako przyczynę pojawiającej się niewydolności nerek, gdyż pacjent często nie pamięta spożycia grzyba i nie wiąże swojej choroby z jego zjedzeniem. Diagnoza i właściwe leczenie niewydolności nerek przy zatruciu grzybem z rodziny zasłonaków jest utrudnione.
Innym trującym zasłonakiem występującym w Polsce jest zasłonak purpurowoblaszkowy. Kapelusz tego grzyba ma około 6 cm średnicy i jest koloru oliwkowobrązowego. Blaszki mają szerokość do 10 mm, gęsto rozstawione, barwy krwistoczerwonej. Trzon tego grzyba ma kolor białawy lub żółtawy, u podstawy często zaczerwieniony. Zasłonak purpurowoblaszkowy rośnie od sierpnia do października, głównie w lasach iglastych.