Zastawa stołowa w zależności od okazji
W dzisiejszych czasach kulinarny świat oznacza coś więcej niż posiłki jedzone w biegu, między jedną a drugą przerwą w pracy czy szkole. Liczą się nie tylko wykwintne potrawy, ale także ich podanie czy estetyka całej zastawy.
Jedząc posiłki nie tylko uruchamiamy zmysły węchu czy smaku, ale także wykorzystujemy zmysł wzroku. Dbając o estetykę potrawy, dbamy również o to co dzieje się dookoła talerza. Nakrywanie do stołu jest bardzo prostą czynnością, która w łatwy sposób sprawi dużo radości zmysłom wizualnym. Gdy zastanawiamy się nad dekoracjami ważne jest, aby tworzyły one zawsze nastrój odpowiedni do rodzaju spotkania i wyraźnie akcentowały jego charakter.
Okazji do przyjęć jest wystarczająco dużo: od tradycyjnych uroczystości rodzinnych po coroczne święta. Aby goście poczuli się wyjątkowo musimy się do tego odpowiednio przygotować.
Zaplanujmy wystrój stołu w zależności od okazji. Każdy element jest w stanie podkreślić uroczystość. Aby wszystko było w jak najlepszym porządku musimy pamiętać, że nie tylko zastawa stołowa jest najważniejsza, ale także każdy najmniejszy element - detale bowiem zapewniają całość np. serwetki, które decydują o ostatecznym efekcie i perfekcji nakrycia. Postawione na stole kwiaty powinny harmonizować z kolorem zastawy. Dodatkowo dodadzą świeżości i elegancji.
Sztuką dekoracji jest stworzenie spójnej kompozycji, która będzie połączeniem rytmu i harmonii. Jeżeli nie mamy konkretnego pomysłu, jak nakryć do stołu, zainspirować nas może wystrój wnętrza, pora roku czy kraj, z jakiego pochodzi podana przez nas kuchnia. Unikalny charakter i nieziemską atmosferę nadają detale, które znajdują się na wolnej przestrzeni stołu. Najczęściej są to duże świece, wazony ze świeżymi kwiatami lub elegancko złożone serwetki. Każdy element nadaje wytworny charakter i oryginalność. Dekoracje powinny współgrać z zastawą i obrusem. Ważne jest, aby np. kwiaty bądź świece były na tyle niskie, aby nie przeszkadzały gościom w utrzymaniu kontaktu.
Każda dobrze złożona kompozycja powinna posiadać zaakcentowany punkt, który nada charakter i odrębność. Aby wszystko połączyło się w spójną całość, musimy kierować się przede wszystkim doborem kolorów. Ważną zasadą jest również minimalizm i kontrast, który sprawia, że elementy do siebie nie pasujące, tworzą elegancką i przede wszystkim oryginalną całość.
Jeśli okazja jest szczególna, możemy ją podkreślić wyjątkową zastawą, aby goście poczuli się naprawdę wyjątkowo. Pięknie nakryty stół nie tylko przyciągnie wzrok, ale doda wyjątkowego apetytu. Całość zapewni, że każdy nasz gość będzie chciał zawsze do nas wrócić.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.