Grzyby

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Grzyby
Grzyby

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - rodzaje i właściwości

Trufle - brylanty w kuchni Trufle - zwłaszcza te białe - to najdroższe grzyby świata. Mówi się, że to brylanty w kuchni. Na rynku istnieje ok. 100 (...) pożądane rodzaje. Oprócz wyjątkowego smaku grzyby te mają także...

Grzyby

Zatrucie grzybami: pierwsza pomoc

Jak pomóc w pierwszych, najważniejszych minutach przy podejrzeniu zatrucia grzybami? Zatrucie wywołane grzybami jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, dlatego należy przestrzegać zasady, by maluchom do lat czterech w ogóle nie podawać do jedzenia...

Grzyby

Mity na temat grzybów

Pasjonaci zbierania grzybów dobrze wiedzą, jak wiele mitów krąży wokół tego, jak odróżnić grzyby jadalne od trujących. Dużo kontrowersji budzi

Grzyby

Wskazówki dla grzybiarzy

sromotnikowym, jadowitym i plamistym. Łatwo tego uniknąć zbierając grzyby w całości, razem z trzonem. Jeśli bowiem podstawa trzonu nie jest osłonięta

Grzyby

Podział grzybów trujących

Grzyby są chętnie spożywane jako dodatek do potraw oraz w postaci smażonej, gotowanej czy marynowanej. Polacy uwielbiają grzyby (...) , lecz bardzo często zbierają te niewłaściwe. Trujące rośliny są niebezpieczne dla...

Grzyby

Zatrucie grzybami - możliwość zatrucia

ma swój okres utajenia. Podobny czas ujawnienia się pierwszych symptomów mają również takie grzyby jak: zasłonak rudy, krowiak podwinięty oraz piestrzenica kasztanowata.

Grzyby

Grzyb olszówka

Olszówka to pospolita nazwa krowiaka pospolitego. Krowiak pospolity jest grzybem powodującym śmiertelne zatrucia pokarmowe. Olszówka występuje powszechnie na terenie całej Polski. Olszówka to ludowa nazwa grzyba, która wywodzi się od częstego miejsca...

Grzyby

Piestrzenice

kasztanowata oraz piestrzenica olbrzymia. Grzyby te wyróżniają się charakterystycznym kształtem kapelusza, który jest wyjątkowy i trudny do pomylenia (...) . Przez niektóre osoby piestrzenice są uznawane za grzyby jadalne,...

Grzyby

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

produktu zawiera 4 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę życia. Grzyby te warto spożywać np. z rybami morskimi, które dostarczą nam dodatkowe

Grzyby

Grzyby trujące toksyna w muchomorze czerwonym

Grzybem trującym, który występuje w polskich lasach od sierpnia do listopada w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, w pobliżu brzóz i świerków jest muchomor czerwony, czyli odmiana, z której rozpoznaniem chyba nikt nie powinien mieć większych...