Zatrucie grzybami - możliwość zatrucia (WIDEO)
Zatrucia grzybami mają różne konsekwencje
Zatrucia grzybami mogą mieć różne konsekwencje w zależności od tego, z jaką odmianą mamy do czynienia. W niektórych przypadkach pierwsze skutki uboczne można zaobserwować już po 30 minutach od spożycia. Gatunki grzybów działających tak szybko to:
- trujące gąski,
- mleczaje,
- gołąbki wymiotne,
- wieruszki zatokowate.
Po ich zjedzeniu można więc spodziewać się takich objawów jak np. ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Aby pomóc zwalczyć skutki ich jedzenia należy sprowokować wymioty, a jeśli to nie pomoże trzeba zastosować płukanie żołądka.
Dużo groźniejsze może być spożycie lejkówki lub muchomora czerwonego. Najbardziej niebezpieczną odmianą jest muchomor sromotnikowy. Jego zjedzenie doprowadza bowiem do nieodwracalnego uszkodzenia wątroby i nerek, co często może zakończyć się śmiercią. Pierwsze objawy mogą pojawić się nawet do 6 godzin po jego spożyciu, dlatego mówi się o tym, że zatrucie ma swój okres utajenia. Podobny czas ujawnienia się pierwszych symptomów mają również takie grzyby jak: zasłonak rudy, krowiak podwinięty oraz piestrzenica kasztanowata.