W mięsie wykryto groźną dla życia bakterię
Powoduje wymioty, zatrucia pokarmowe, a nawet ostre zapalenie żołądka. Groźna dla zdrowia bakteria Campylobacter jejuni pojawia się w świeżym drobiu...
Powoduje wymioty, zatrucia pokarmowe, a nawet ostre zapalenie żołądka. Groźna dla zdrowia bakteria Campylobacter jejuni pojawia się w świeżym drobiu...
GIS wycofuje z obrotu kolejną partię jaj. W trzech stadach kur niosek wykryto obecność bakterii Salmonella enteritidis. Chodzi o jajka oznakowane numerami identyfikacyjnymi: 3PL30221321, 3PL30221304 oraz 3PL30221320. Jajka...
Sezon letni w pełni. Przygotowując się do urlopu, pamiętaj, że wysokie temperatury mogą być niekorzystne dla ciebie i twojego zdrowia. Dotyczy to także produktów spożywczych. Skwar na dworze powoduje, że żywność szybciej się psuje. Uważaj, co jesz...
Drink o nazwie Moscow Mule serwuje się w miedzianym kubku. Aktualnie robi furorę na Instagramie, mimo że przepis powstał już w 1941 r. Liczy się jednak aspekt estetyczny. Na drugi plan schodzą kwestie zdrowotne, choć kontakt kwaśnego napoju...
O czym powinniśmy pamiętać?. Wszyscy kochamy ciepłe, letnie dni. Wielu z nas lubi spędzać ten czas na kąpielach w morzu, opalaniu się i grillowaniu. Niekiedy jednak, ta z pozoru "niewinna" pora roku, może przysporzyć nam sporo problemów – zwłaszcza...
Węgiel - nie tylko na zatrucia i bóle brzucha. Używany jest od setek lat. Hipokrates zalecał stosować go na zakażone rany, by szybciej się goiły. W trakcie I wojny światowej węgiel aktywowany był wykorzystywany w maskach gazowych, aby uchronić...
Amanityna w grzybach. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których...
Śmiertelna ilość cyjanku. Cyjanki są silnie toksyczne. Działanie polegające na blokadzie procesu oddychania na poziomie komórkowym może zakończyć się śmiercią.
Owocostan bluszczu trującego. Wszystkie części rośliny, a zwłaszcza owoce, są trujące dla człowieka, szczególnie dla dzieci.
Cholinesteraza jest enzymem wytwarzanym w wątrobie. Umożliwia proces hydrolizy estrów choliny do choliny i kwasu tłuszczowego. Badanie poziomu cholinesterazy pozwala określić aktywność enzymów (acetylocholinesterazy i pseudocholinesterazy)...
Zatrucia to kolejne, bardzo częste zaburzenia, z którymi się borykamy. W niektórych szpitalach do 10% przyjęć to zatrucia. Często zatrucie następuje przypadkowo w pracy podczas ekspozycji na substancje trujące, np. cyjanek lub...
Zatrucie alkoholowe stanowi coraz większy procent wszystkich wykrywanych zatruć. Alkohol etylowy (etanol) należy do organicznych związków chemicznych. Stanowi podstawowy składnik wódek i czystego spirytusu. Etanol bardzo szybko wchłania się z...
Ze względu na wysokie temperatury latem jesteśmy bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe, które wiążą się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości. Czy można uniknąć infekcji? Tak - wystarczy przestrzegać kilku niezbędnych zasad. Objawy zatrucia...
Bakterie z grupy Salmonella enterica najczęściej lokują się w produktach pochodzenia zwierzęcego: jajkach, mleku, mięsie, a także innych, źle przygotowanych potrawach. Ale o tym, że mogą znajdować się nawet w orzechach nerkowca, przekonali się...
Niepokojące wyniki nowego badania: bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe mogą przetrwać w pakowanych produktach nawet sześć miesięcy. Naukowcy z Uniwersytetu w Georgii odkryli, że salmonella dobrze czuje się nie tylko w mięsie kurczaka czy jajkach...
Pałeczki bakterii z grupy Salmonella enterica wywołują u ludzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe - salmonellowe zatrucia pokarmowe. Współcześnie obserwuje się wzrost liczby zatruć pokarmowych. Wiąże...
Bluszcz trujący (Toxidendron radicans) to roślina, którą trudno zidentyfikować. Charakteryzuje się ona trzylistnymi skupiskami i może występować zarówno jako krzak, jak i pnącze. Może wywołać [kontaktowe zapalenie...
Alkohol metylowy (metanol, spirytus drzewny) ma szerokie zastosowanie techniczne. Metanol wykorzystywany jest w produkcji rozpuszczalników, barwników, włókien syntetycznych. Stosuje się go także do produkcji paliw do silników spalinowych. Od...
Toksyczne zapalenie jelit to reakcja błony śluzowej jelit na toksyczny czynnik, który dostał się do organizmu - zazwyczaj jest nim toksyna bakteryjna laseczki jadu kiełbasianego, wywołująca ciężką chorobę zwaną botulizmem. Toksyczne zapalenie jelit...
Botulizm (zakażenie laseczką jadu kiełbasianego) to zatrucie drogą pokarmową. Bardzo rzadko zdarza się botulizm przyranny, pochodzący z zakażenia rany tą bakterią. W wyniku obecności laseczek jadu kiełbasianego w pokarmie dochodzi do wytworzenia...