Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym spadła o połowę w ciągu ostatnich pięciu lat

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Stirling pokazuje, że poziom dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym znacznie spadł w ciągu ostatnich pięciu lat.

BBC News dowiedział się, że przeciętnie poziom tłuszczów omega-3 w tych rybach obniżył się o połowę w ciągu tego okresu.

Polecane wideo:

Mimo to, analiza wykazuje, że łosoś hodowlany nadal jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Badanie jako winnego wskazuje rodzaj paszy, którą żywione są ryby hodowlane.

„Jeśli nic z tym nie zrobimy, poziom korzystnych kwasów omega-3 może tak naprawdę tylko spadać w dół” – mówi prof Douglas Tocher z Uniwersytetu w Stirling.

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia czy śledzia, chociaż coraz...

"Około pięć lat temu część łososia atlantyckiego o wadze 130 g była w stanie dostarczyć trzy i pół grama korzystnych kwasów omega-3, co stanowi zalecaną dawkę tygodniową. Teraz ta sama ilość łososia dostarcza ich o połowę mniej” – wyjaśnia prof Tocher.

„W związku z tym, zamiast zjeść jedną porcję łososia hodowlanego, powinniśmy zjeść podwójną jego porcję” – dodaje.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w wielu podstawowych procesach w organizmie.

Prof Tocher podkreślił, że łosoś hodowlany jest nadal jednym z najbogatszych źródeł korzystnych kwasów tłuszczowych i namawia, aby nadal kupować i spożywać tę rybę ze względu na korzyści zdrowotne.

"Jedzenie łososia hodowlanego jest po prostu najlepszym sposobem na dostarczenie kwasów omega-3 do naszego organizmu. Wszystkie inne ryby zawierają znacznie mniej tych cennych tłuszczów” – powiedział profesor.

Profesor Tocher powiedział BBC News, że jest zaniepokojony tym, co może zdarzyć się z poziomem tłuszczu omega-3 w ciągu kilku przyszłych lat.

Współpracujący z nim dr Matthew Sprague zauważył, że rząd powinien rozważyć zmianę zalecania dotyczącego ilości spożywanych ryb.

"W tej chwili rekomendowane jest jedzenie dwóch porcji ryb tygodniowo, z których jedna powinna być oleista. Ale zalecenie jednej dawki tłustej ryby powinno być zwiększone przynajmniej o połowę” – powiedział.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość...

W odpowiedzi na wyniki badań sławny dietetyk, dr Alison Tedstone, powiedział: "Ostatecznie wszyscy musimy jeść więcej tłustych ryb; średnio dorośli spożywają 54 g tłustych ryb tygodniowo, gdy zalecana dawka to co najmniej 140 g. Nasi niezależni eksperci zawsze służą poradą co do układania racjonalnej diety”.

Poziom kwasów omega-3 w łososiu hodowlanym spadł z powodu czynników ekonomicznych. Dotychczas hodowcy karmili swoje łososie paszą, której 80 proc. stanowiły tłuste ryby. Teraz  jest to nie więcej niż 20 proc.

Jakie są inne źródła kwasów Omega-3?

Głównym źródłem kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, takie jak śledź, makrela, sardynki, sardele i pstrąg.

Mniejsze ilości mogą zawierać:

"Łosoś hodowlany nadal będzie bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 w przyszłości, nawet jeśli jego pozom spadnie w porównaniu z dzisiejszymi wynikami" – mówi profesor.

Jednym z rozwiązań jest technologia modyfikacji genetycznej roślin rzepaku oleistego.

„Uważamy, że technologia GMO jest doskonałym rozwiązaniem, aby pozwolić na zrównoważoną hodowlę łososia. Jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że przemysł nie wprowadzi w najbliższym czasie tej metody, gdyż konsumenci jej nie akceptują. W USA i Azji technologia ta już się rozwija, ale nie w Europie” – dodaje prof Jonathan Napier.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu

Cała prawda o łososiu Odtwórz wideo

się do poprawy zdrowia. Zawiera przecież mnóstwo witamin, białka i niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Ale czy na pewno łosoś...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Jedzenie z zawartością kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3

Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3 Odtwórz wideo

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo istotne dla funkcjonowania organizmu. Zmniejszają ryzyko chorób serca, m.in. zawału, spowalniają starzenie (...) się komórek oraz mają działanie przeciwnowotworowe....

Dieta kardio

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego powinny być podstawą posiłków w diecie obniżającej poziom cholesterolu.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Źródła kwasów nienasyconych

Źródła kwasów nienasyconych Odtwórz wideo

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) są podstawą każdej diety. Można wyróżnić kwasy omega-3, czyli kwasy tłuszczowe zawierające...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jedzenie, które wprawi cię w dobry nastrój

Jedzenie, które wprawi cię w dobry nastrój

Łosoś atlantycki Łosoś atlantycki jest jednym z najlepszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych DHA i EPA - 200 gramów tej ryby zapewni (...) dzienną zalecaną dawkę tych podstawowych...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne? Odtwórz wideo

odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniemy m.in. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3...

Dieta kardio

Źródło kwasów omega-3

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łosoś,...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

10 produktów idealnych dla cukrzyków

10 produktów idealnych dla cukrzyków

się w profilaktyce cukrzycowej, ale nie tylko. Dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oliwa może obniżyć poziom cukru we krwi (...) te są bogate w kwasy omega-3,...