Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym spadła o połowę w ciągu ostatnich pięciu lat

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Stirling pokazuje, że poziom dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 w łososiu hodowlanym znacznie spadł w ciągu ostatnich pięciu lat.

Łosoś jest najbogatszym źródłem cennych kwasów tłuszczowych, jednak poziom ich spadł o połowę w ostatnich latach
Łosoś jest najbogatszym źródłem cennych kwasów tłuszczowych, jednak poziom ich spadł o połowę w ostatnich latach (123RF)

BBC News dowiedział się, że przeciętnie poziom tłuszczów omega-3 w tych rybach obniżył się o połowę w ciągu tego okresu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Mimo to, analiza wykazuje, że łosoś hodowlany nadal jest jednym z najbogatszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Badanie jako winnego wskazuje rodzaj paszy, którą żywione są ryby hodowlane.

„Jeśli nic z tym nie zrobimy, poziom korzystnych kwasów omega-3 może tak naprawdę tylko spadać w dół” – mówi prof Douglas Tocher z Uniwersytetu w Stirling.

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?
Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze? [6 zdjęć]

Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie...

zobacz galerię

"Około pięć lat temu część łososia atlantyckiego o wadze 130 g była w stanie dostarczyć trzy i pół grama korzystnych kwasów omega-3, co stanowi zalecaną dawkę tygodniową. Teraz ta sama ilość łososia dostarcza ich o połowę mniej” – wyjaśnia prof Tocher.

„W związku z tym, zamiast zjeść jedną porcję łososia hodowlanego, powinniśmy zjeść podwójną jego porcję” – dodaje.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w wielu podstawowych procesach w organizmie.

Prof Tocher podkreślił, że łosoś hodowlany jest nadal jednym z najbogatszych źródeł korzystnych kwasów tłuszczowych i namawia, aby nadal kupować i spożywać tę rybę ze względu na korzyści zdrowotne.

"Jedzenie łososia hodowlanego jest po prostu najlepszym sposobem na dostarczenie kwasów omega-3 do naszego organizmu. Wszystkie inne ryby zawierają znacznie mniej tych cennych tłuszczów” – powiedział profesor.

Profesor Tocher powiedział BBC News, że jest zaniepokojony tym, co może zdarzyć się z poziomem tłuszczu omega-3 w ciągu kilku przyszłych lat.

Współpracujący z nim dr Matthew Sprague zauważył, że rząd powinien rozważyć zmianę zalecania dotyczącego ilości spożywanych ryb.

"W tej chwili rekomendowane jest jedzenie dwóch porcji ryb tygodniowo, z których jedna powinna być oleista. Ale zalecenie jednej dawki tłustej ryby powinno być zwiększone przynajmniej o połowę” – powiedział.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza [10 zdjęć]

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas...

zobacz galerię

W odpowiedzi na wyniki badań sławny dietetyk, dr Alison Tedstone, powiedział: "Ostatecznie wszyscy musimy jeść więcej tłustych ryb; średnio dorośli spożywają 54 g tłustych ryb tygodniowo, gdy zalecana dawka to co najmniej 140 g. Nasi niezależni eksperci zawsze służą poradą co do układania racjonalnej diety”.

Poziom kwasów omega-3 w łososiu hodowlanym spadł z powodu czynników ekonomicznych. Dotychczas hodowcy karmili swoje łososie paszą, której 80 proc. stanowiły tłuste ryby. Teraz  jest to nie więcej niż 20 proc.

1. Jakie są inne źródła kwasów Omega-3?

Głównym źródłem kwasów omega-3 kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, takie jak śledź, makrela, sardynki, sardele i pstrąg.

Mniejsze ilości mogą zawierać:

"Łosoś hodowlany nadal będzie bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 w przyszłości, nawet jeśli jego pozom spadnie w porównaniu z dzisiejszymi wynikami" – mówi profesor.

Jednym z rozwiązań jest technologia modyfikacji genetycznej roślin rzepaku oleistego.

„Uważamy, że technologia GMO jest doskonałym rozwiązaniem, aby pozwolić na zrównoważoną hodowlę łososia. Jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że przemysł nie wprowadzi w najbliższym czasie tej metody, gdyż konsumenci jej nie akceptują. W USA i Azji technologia ta już się rozwija, ale nie w Europie” – dodaje prof Jonathan Napier.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!