Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety. Przyszła mama musi mądrze o siebie dbać i zdrowo się odżywiać, pamiętając o potrzebach swoich i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Jaki wpływ na przebieg ciąży ma niedobór lub nadmiar niektórych składników? Na to pytanie odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik.
Prawidłowe odżywianie w czasie ciąży jest ważne nie tylko ze względu na to, jaki ma wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka w łonie matki. To, co kobieta je w czasie ciąży może mieć także wpływ na późniejszy rozwój dziecka, również w wieku dorosłym. Ze względu na tak ogromny wpływ na życie dziecka, dieta przyszłej mamy powinna być odpowiednio zbilansowana i różnorodna. Celem diety kobiety ciężarnej jest dostarczenie jej i jej dziecku wszystkich składników odżywczych potrzebnych w ciąży (białko, węglowodany, tłuszcze, szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały) oraz pokrycie całego zapotrzebowanie na energię, które zwiększa się w ciąży i trwa jeszcze jakiś czas po porodzie (w przypadku karmienia piersią).
Nie tylko niedobór składników w czasie ciąży jest szkodliwy, ale również ich nadmiar może mieć negatywne konsekwencje i prowadzić do zaburzeń przebiegu ciąży. Na przykład niedobór białka z nadmiarem sodu może skutkować obrzękami ciążowymi. Przy braku żelaza może dojść do anemii u matki. Niedobór kwasu foliowego to natomiast zagrożenie wadami rozwojowymi (a konkretnie wadami cewy nerwowej) u dziecka. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do przedwczesnego porodu lub poronienia.
Komentarze