Zdrowa dieta może oznaczać dłuższe życie dla chorych na nerki

Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie wpływa korzystnie na kondycję organizmu. Najnowsze badanie wskazuje, że ogólne wzorce żywieniowe mogą znacznie poprawiać wyniki kliniczne u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.

Naukowcy przeanalizowali wyniki siedmiu badań, którymi objęto ponad 15 000 osób z przewlekłą chorobą nerek. Celem analizy była ocena wpływu diety bogatej w owoce, warzywa, ryby, rośliny strączkowe, zboża, produkty pełnoziarniste i błonnik na zdrowie tego organu.

Nerki są niezwykle ważnym narządem, a ich złe funkcjonowanie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia całego organizmu. Jakiekolwiek błędy w odżywianiu stanowią dla nich dodatkowe obciążenie.

Badania dowodzą, że zdrowa dieta może wydłużyć życie u chorych na nerki
Badania dowodzą, że zdrowa dieta może wydłużyć życie u chorych na nerki (123rf)

W sześciu badaniach stwierdzono, że stosowanie się do zdrowej diety wiązało się z obniżeniem ryzyka wczesnej śmierci o 20-30 proc. Odnotowano o 46 mniej przypadków wczesnych zgonów na 1000 osób w wieku powyżej pięciu lat.  Jednak badania nie były w stanie udowodnić, że zdrowa dieta wydłuża życie.

Międzynarodowy zespół naukowców stwierdził istotny związek między zdrową dietą i ryzykiem niewydolności nerek.

Odkrycia zostały opublikowane w czasopiśmie „Clinical Journal of American Society of Nefrology”.

"Przewlekła choroba nerek dotyka obecnie około 10-13 proc. dorosłej populacji i znacznie zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych oraz przedwczesnej śmierci" - powiedział autor badania, dr Giovanni Strippoli z Uniwersytetu w Bari we Włoszech.

Przeczytaj koniecznie

"W przypadku braku badań randomizowanych i dużych indywidualnych badań kohortowych, analiza ta jest najlepszym dowodem na skuteczność zdrowej diety w leczeniu przewlekłej choroby nerek” – powiedział Strippoli.

U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek zaleca się ograniczenie spożycia niektórych składników, takich jak fosfor, potas, białko i sód. Jednak dowody wskazują, że te ograniczenia mogą w niewielkim stopniu zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci u pacjentów.

Nie powinno się natomiast stosować diety bogatej w sól, cukry rafinowane i czerwone mięso. Pracownicy służby zdrowia powinni zatem zacząć stosować się do wyników tych badań, zalecając chorym przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania i stosowanie diety bogatej w owoce, warzywa, ryby, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz błonnik.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!