Zdrowa sałatka z makaronem – jakie składniki powinny się w niej znaleźć?

Sałatka z makaronem króluje na naszych stołach przy najróżniejszych okazjach. Jej kaloryczne składniki nie sprzyjają jednak zachowaniu smukłej sylwetki. Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z tego przysmaku. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić makaronową sałatkę w wersji fit.

Postaw na pełnoziarnisty makaron

Wykorzystanie pełnoziarnistego makaronu to doskonały sposób, by odchudzić swoje menu. Niska zawartość kalorii to nie jedyny atut tego produktu – pełne ziarna dostarczają naszemu organizmowi cennego błonnika, który usprawnia zachodzące w naszym organizmie procesy trawienne, usprawnia perystaltykę jelit i przyspiesza efekty odchudzania. Nie oznacza to oczywiście, że możemy jeść zawierające go przysmaki bez ograniczeń. Serwowanie zdrowych, jednak zbyt dużych porcji posiłków nie wpłynie pozytywnie ani na naszą sylwetkę, ani na samopoczucie.

Polecane wideo:

Dodaj odpowiednie warzywa

Obniżenie kaloryczności sałatki poprzez wykorzystanie zdrowego makaronu to nie wszystko, co możemy zrobić, aby przygotować posiłek, który nie zagraża naszej sylwetce. Nieodzownym składnikiem dietetycznej sałatki są oczywiście warzywa, które za sprawą zawartych w nich składnikow pozytywnie wpłyną na masę mięśniową. Bez ograniczeń możemy dodawać oliwki, paprykę, marchew, brokuły, pomidory, kalafior czy ogórki. Po połączeniu z pysznym makaronem przekonają się do nich nawet najbardziej zatwardziali wrogowie wszystkiego, co zielone.

Przypraw ziołami

Jak wzbogacić smak sałatki, nie zwiększając jednocześnie liczby zawartych w niej kalorii? To proste! Wystarczy wykorzystać zioła, za sprawą których nawet najprostsza potrawa może stać się niezwykle smaczna i aromatyczna. Z makaronem idealnie komponuje się świeża natka pietruszki, bazylia i mięta. Zawierają one spore ilości witamin i minerałów, dzięki czmu danie będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Uważaj na wysokokaloryczne dodatki

Chociaż wydaje się, że sałatka makaronowa bez kukurydzy, fasoli czy żółtego sera to nie to samo, dwa razy zastanówmy się, zanim te tuczące składniki zajmą czołowe miejsce w naszym przepisie. Nie musimy całkowicie z nich rezygnować. Wystarczy po prostu dodać ich mniej niż zazwyczaj – starczą dwie łyżki na porcję.

Wybierz właściwy dressing

Aby wysiłek włożony w przygotowanie zdrowej sałatki makaronowej nie poszedł na marne, warto zrezygnować z tuczącego majonezu i śmietany. Zamiast nich użyjmy np. niskotłuszczowego jogurtu lub sosu winegret. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych kalorii, a przy okazji nie stłumimy smaku ziół i warzyw. Jeżeli zależy nam, aby jedynie delikatnie podkreślić ich smak, dodajmy 2 łyżeczki dressingu na porcję. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie tłuszcze są dla nas szkodliwe. Dodatek oliwy z oliwek, oleju lnianego czy oleju z orzechów sprawi, że sałatka stanie się bardzo dobrym źródłem NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Makarony
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Makarony
Makarony

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Do szpinaku trzeba się przekonać. Źle przyrządzony może zrazić do siebie na całe życie. Jednak w tej paście szpinak jest pysznym i nadającym charakter składnikiem, który przypadnie do gustu każdemu.

Makarony

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Sałatka z makaronem zyskuje na wartości dzięki dodatkom, jakimi są wszelkiego rodzaju warzywa. Idealna przekąska lub lekkie danie w formie lunchu.

Makarony

Makaron z rukolą

Makaron z rukolą

Danie, którego składnikami są rukola i pomidor, to niezwykle wartościowy posiłek, bogaty w witaminy i ważne dla organizmu sole mineralne.

Makarony

Makaron z figami i cykorią

Makaron z figami i cykorią

Cykoria to źródło witamin oraz soli mineralnych, zaś figi dostarczają nam cukrów i także witamin, zatem warto wprowadzić je do naszej diety, jeśli zależy nam na dobrym samopoczuciu i kondycji.

Makarony

Sałatka makaronowa

makaronowej, czas spróbować i przekonać się o jej ciekawym smaku. Składniki: 200 g makaronu muszelki, słoiczek zielonych oliwek, 1 żółta papryka, 150 g (...) . Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę...

Makarony

Makaron z homarem i szczypiorkiem

Eksperymenty w kuchni nierzadko przynoszą zaskakująco dobre rezultaty. Nie inaczej jest w przypadku makaronu z homarem i szczypiorkiem. Na pozór (...) składniki tej potrawy niezupełnie do siebie pasują, ale ich połączenie daje wyborny...

Makarony

Pasta z rukolą i pomidorem

cebula, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 miska rukoli, pieprz i sól do smaku, 200 g makaronu wstążki. | Wartość odżywcza 1 porcji (...) i przykryj patelnię. Duś mieszankę przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie ugotuj w...

Makarony

Makaron z łososiem i serem

sera, 1 szklanka startego żółtego sera, sól, pieprz i papryka w proszku do smaku, 250 g makaronu. | Wartość odżywcza 1 porcji (...) | Przygotowanie: We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron....

Makarony

Spaghetti w sosie brokułowym

Porcja naszego spaghetti dostarcza ok. 322 mg wapnia, co stanowi mniej więcej 30% dziennego zapotrzebowania. Pierwiastek ten jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia - odpowiada za mineralizację kości, zębów i paznokci, reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza...