Zdrowe odżywianie na fali za granicą, a w Polsce powstają kolejne restauracje McDonald's

McDonald's traci klientów za granicą. Największa sieć restauracji typu fast food w Stanach Zjednoczonych radzi sobie coraz gorzej, a lokale serwujące zdrowe i świeże dania zyskują popularność. Czy w Polsce również zdrowe odżywianie wygra ze śmieciowym jedzeniem?

1. Koniec mody na frytki i hamburgery?

Z informacji przedstawionych w „The Economist” wynika, że światowy gigant może mieć problemy. Sprzedaż w Stanach Zjednoczonych, gdzie znajduje się aż 14 tys. restauracji, spadła w ciągu roku o prawie 5%. Koncern musiał też w ostatnich czasach zmierzyć się z wieloma problemami wizerunkowymi, co odbiło się negatywnie zarówno na reputacji, jak i wynikach finansowych.

Czy problemy McDonald's to znak, że jedzenie typu fast food traci popularność? Wiele na to wskazuje. W USA pojawiło się kilka nowych sieci barów szybkiej obsługi, które serwują zdrowe dania, tworzone ze świeżych produktów. Ich podstawą są warzywa oraz mięso bez antybiotyków.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Zdrowy trend zdaje się przyciągać Amerykanów. Restauracje ze zdrową żywnością notują 10% wzrost każdego roku. Prozdrowotnej tendencji uległ nawet sam McDonald's. Koncern testuje w Australii swój nowy pomysł.

Restauracje The Corner mają być młodszą i zdrowszą siostrą burgerowego giganta. W menu nie znajdziemy typowych dań, czyli frytek i hamburgerów. Nowa kawiarnia to nowe menu, wystrój i sposób obsługi. Co można zamówić w The Corner? Przede wszystkim sałatki (np. z grillowaną piersią kurczaka w stylu marokańskim albo brązowym ryżem), kanapki i kawę wysokiej jakości.

2. Polska hamburgerem stoi

A jak wygląda sytuacja McDonald's w Polsce? Światowe problemy nie wpłynęły negatywnie na rodzime restauracje. McDonald's w naszym kraju chwali się sukcesami – sieć ma już 351 lokali w ponad 150 miastach. Na horyzoncie nie widać problemów, a w planach są otwarcia kolejnych restauracji.

Wygląda więc na to, że moda na fast food w Polsce nie mija. Przybywa, co prawda, sklepów ze zdrową żywnością oraz restauracji serwujących potrawy z lokalnych i sezonowych produktów, jednak światowi liderzy rynku mają się dobrze.

Czas pokaże, czy zachodnie tendencje przeniosą się na polski rynek. Myślicie, że restauracje z frytkami i hamburgerami wkrótce zastąpią lokale ze zdrową żywnością? Czy prozdrowotny trend ma szansę na sukces w naszym kraju? Czekamy na wasze opinie.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!