7 z 10Szałwia
Szałwia to cudowna roślina o wielu właściwościach leczniczych, która doskonale komponuje się z wieloma daniami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Nazwa zioła nawiązuje do łacińskiego czasownika ''salvere'', który oznacza ''leczyć''. Szałwia obfituje w taki substancje jak garbniki roślinne, sód, cynk, żelazo, wapń, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy.
Zioło zwalcza bolesne miesiączki i pomaga w regulowaniu zbyt obfitych menstruacji. U kobiet w okresie menopauzy niweluje wahania nastroju, nocne poty i uderzenia gorąca. Szałwia wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne, dlatego polecana jest w przypadku takich problemów, jak zapalenie gardła, zapalenie jamy ustnej. Oprócz tego zioło przyspiesza gojenie się ran.
Naukowcom udało się również wykazać, że osoby, które spożywały nawet niewielką ilość olejku z szałwii, wykazują się lepszą pamięcią oraz wyższymi wynikami podczas testów sprawdzających zdolności poznawcze niż osoby przyjmujące placebo.