Trwa ładowanie...

Zdumiewający przełom w "nauce smaku", która może powstrzymać choroby

Avatar placeholder
25.01.2017 12:54
Zdumiewający przełom w "nauce smaku", która może powstrzymać choroby
Zdumiewający przełom w "nauce smaku", która może powstrzymać choroby

Bez czucia smaku świat byłby nieciekawy, ale naukowcy uważają, że smak odgrywa również ważną rolę w obronie przed chorobami.

Nie chodzi po prostu o to, że kubki smakowe powstrzymują nas od spożywania żywności, która może nam zaszkodzić, jak coś, co się zepsuło.

Ostatnio stwierdzono, że receptory smakowe są obecne w narządach w całym organizmie zarówno w mózgu, jak i płucach, czy pęcherzu. Badania sugerują, że odkrycie to może doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia stanów takich jak zapalenie zatok, a nawet cukrzyca.

"Receptory smakowe na języku wykrywają pięć podstawowych rodzajów smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami [pikantny]" - mówi Carl Philpott, konsultant chorób ucha, nosa i gardła.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Jednak pojawiają się badania, które wskazują na to, że dokładnie te same receptory co na języku pełnią bardziej skomplikowane funkcje innych częściach ciała.

Kubki smakowe są niewielkimi skupiskami komórek, wyspecjalizowanych białek zwanych receptorami, na języku i podniebieniu.

Wysyłają one sygnały na temat aromatów spożywczych do mózgu za pośrednictwem nerwów. Mózg analizuje te informacje i decyduje, czy można daną rzecz połknąć, czy trzeba ją wypluć.

Według najnowszych badań to że lubisz brukselkę może oznaczać, że masz silną odpowiedź immunologiczną
Według najnowszych badań to że lubisz brukselkę może oznaczać, że masz silną odpowiedź immunologiczną

Przeciętny człowiek ma około 10 000 kubków smakowych na języku, z których każdy składa się z 50 do 150 komórek receptorów smaku. Nie wiadomo, jak wiele receptorów smaku może być w innych miejscach ciała.

Ich rola na języku wiąże się z powstającą teorią, że receptory smakowe biorą udział w odpowiedzi immunologicznej.

Jednak receptory smakowe w organizmie, w przeciwieństwie do tych w jamie ustnej, nie wysyłają sygnałów do mózgu. Zamiast tego wysyłają sygnały do pobliskich tkanek i narządów, aby wywołać odpowiedź fizjologiczną na miejscu.

Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli, że rzęski, struktury włoskowate znajdujące się w drogach oddechowych, które pomagają wypchnąć szkodliwe substancje, mają receptory gorzkiego smaku.

Smaki opisane jako "gorzkie" są wynikiem postrzegania ich przez mózg jako nieprzyjemne. Receptory ewoluowały, aby rozpoznać potencjalnie szkodliwe substancje chemiczne, które mają gorzki smak.

W innych organach, takich jak płuca, receptory wykrywają "gorzkie" związki, takie jak produkty wydzielane przez bakterie.

Badania wykazały, że po aktywacji związków gorzkich te receptory smakowe zwiększają prędkość ruchu rzęsek i wywołują odpowiedź immunologiczną w celu zabicia bakterii w ciągu kilku sekund lub minut.

ZOBACZ TAKŻE:

Dlaczego coś nam smakuje?

Jest to proces o wiele szybszy niż ten wywołany przez komórki odpornościowe, które mogą utworzyć przeciwciała dopiero po kilku godzinach, dniach lub tygodniach. Mamy tylko jeden typ receptora poświęconego poszczególnym smakom, ale 25 różnych rodzajów receptorów gorzkiego smaku na języku i w ciele.

Receptory gorzkie wykryto w mózgu, nosie, zatokach przynosowych, krtani, piersiach, sercu, płucach, jelicie cienkim, jelicie grubym i cewce moczowej oraz jądrach.

Badanie przeprowadzone w 2012 roku stwierdziło obecność receptorów gorzkiego smaku w jądrach myszy.

Gdy myszy były hodowane tak, aby nie było ekspresji genów odpowiedzialnych za te receptory, miały mniejsze jądra i nie miały plemników, co sugeruje rolę receptorów smaku gorzkiego w płodności.

Receptory smaku słodkiego mają różne role. Na przykład, znalezione w komórkach jelita uważa się, że miały udział w uwalnianiu hormonu insuliny przez trzustkę.

Gdy ludzie lubią gorzkie pokarmy, takie jak brukselka może to wskazywać, jak silne są ich receptory gorzkiego smaku i ich odpowiedź immunologiczna.

Osoby z bardziej wrażliwymi receptorami gorzkiego smaku nie lubią gorzkich pokarmów, ponieważ smak jest nieprzyjemny. Mogą oni również mieć lepszą odporność, gdyż receptory te mogą lepiej wykrywać szkodliwe bakterie i wywoływać szybką reakcję, aby je zabić.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze