Zdumiewający przełom w "nauce smaku", która może powstrzymać choroby

Bez czucia smaku świat byłby nieciekawy, ale naukowcy uważają, że smak odgrywa również ważną rolę w obronie przed chorobami.

Nie chodzi po prostu o to, że kubki smakowe powstrzymują nas od spożywania żywności, która może nam zaszkodzić, jak coś, co się zepsuło.

Ostatnio stwierdzono, że receptory smakowe są obecne w narządach w całym organizmie zarówno w mózgu, jak i płucach, czy pęcherzu. Badania sugerują, że odkrycie to może doprowadzić do opracowania nowych metod leczenia stanów takich jak zapalenie zatok, a nawet cukrzyca.

"Receptory smakowe na języku wykrywają pięć podstawowych rodzajów smaków: słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami [pikantny]" - mówi Carl Philpott, konsultant chorób ucha, nosa i gardła.

Jednak pojawiają się badania, które wskazują na to, że dokładnie te same receptory co na języku pełnią bardziej skomplikowane funkcje innych częściach ciała.

Kubki smakowe są niewielkimi skupiskami komórek, wyspecjalizowanych białek zwanych receptorami, na języku i podniebieniu.

Wysyłają one sygnały na temat aromatów spożywczych do mózgu za pośrednictwem nerwów. Mózg analizuje te informacje i decyduje, czy można daną rzecz połknąć, czy trzeba ją wypluć.

Przeciętny człowiek ma około 10 000 kubków smakowych na języku, z których każdy składa się z 50 do 150 komórek receptorów smaku. Nie wiadomo, jak wiele receptorów smaku może być w innych miejscach ciała.

Ich rola na języku wiąże się z powstającą teorią, że receptory smakowe biorą udział w odpowiedzi immunologicznej.

Jednak receptory smakowe w organizmie, w przeciwieństwie do tych w jamie ustnej, nie wysyłają sygnałów do mózgu. Zamiast tego wysyłają sygnały do pobliskich tkanek i narządów, aby wywołać odpowiedź fizjologiczną na miejscu.

Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli, że rzęski, struktury włoskowate znajdujące się w drogach oddechowych, które pomagają wypchnąć szkodliwe substancje, mają receptory gorzkiego smaku.

Smaki opisane jako "gorzkie" są wynikiem postrzegania ich przez mózg jako nieprzyjemne. Receptory ewoluowały, aby rozpoznać potencjalnie szkodliwe substancje chemiczne, które mają gorzki smak.

W innych organach, takich jak płuca, receptory wykrywają "gorzkie" związki, takie jak produkty wydzielane przez bakterie.

Badania wykazały, że po aktywacji związków gorzkich te receptory smakowe zwiększają prędkość ruchu rzęsek i wywołują odpowiedź immunologiczną w celu zabicia bakterii w ciągu kilku sekund lub minut.

Jest to proces o wiele szybszy niż ten wywołany przez komórki odpornościowe, które mogą utworzyć przeciwciała dopiero po kilku godzinach, dniach lub tygodniach. Mamy tylko jeden typ receptora poświęconego poszczególnym smakom, ale 25 różnych rodzajów receptorów gorzkiego smaku na języku i w ciele.

Receptory gorzkie wykryto w mózgu, nosie, zatokach przynosowych, krtani, piersiach, sercu, płucach, jelicie cienkim, jelicie grubym i cewce moczowej oraz jądrach.

Badanie przeprowadzone w 2012 roku stwierdziło obecność receptorów gorzkiego smaku w jądrach myszy.

Gdy myszy były hodowane tak, aby nie było ekspresji genów odpowiedzialnych za te receptory, miały mniejsze jądra i nie miały plemników, co sugeruje rolę receptorów smaku gorzkiego w płodności.

Receptory smaku słodkiego mają różne role. Na przykład, znalezione w komórkach jelita uważa się, że miały udział w uwalnianiu hormonu insuliny przez trzustkę.

Gdy ludzie lubią gorzkie pokarmy, takie jak brukselka może to wskazywać, jak silne są ich receptory gorzkiego smaku i ich odpowiedź immunologiczna.

Osoby z bardziej wrażliwymi receptorami gorzkiego smaku nie lubią gorzkich pokarmów, ponieważ smak jest nieprzyjemny. Mogą oni również mieć lepszą odporność, gdyż receptory te mogą lepiej wykrywać szkodliwe bakterie i wywoływać szybką reakcję, aby je zabić.

Marta Pawlak, 8 miesięcy temu

Zdrowie

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Newsy - zdrowie

Co nauka mówi o jedzeniu śniadania?

w "nauce smaku", która może powstrzymać choroby * ABC zdrowego przechowywania żywności * Cena wpływa na postrzeganie żywności jako zdrowej (...) stwierdzenie ma sens, mówi St-Onge....

Zioła i przyprawy

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Niepozorne źródło zdrowia Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą (...) z nich ma wprost zdumiewający wpływ na nasze zdrowie. Dodając je do codziennej...

Żywność ekologiczna

Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi

Poznaj niesamowite właściwości śliwek umeboshi

ekologicznych sklepach w całej Polsce. Nie tylko mają bogaty i bardzo wyrazisty smak, ale też posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Śliwki umeboshi (...) to nic innego, jak marynowane i suszone owoce ume (in. morela japońska). Umeboshi...

Diagnoza ADHD

Rozpoznanie ADHD (WIDEO)

Rozpoznanie ADHD (WIDEO) Odtwórz wideo

wiadomo, że takie zachowanie może wynikać z choroby zwanej ADHD. Najczęstszym objawem tego zaburzenia jest nadaktywność ruchowa, która przejawia (...) , takie jak bawienie się przedmiotami, które trzyma w rękach, czy nerwowo macha nogami....

Nowotwór kości

Przełom w diagnozie raka kości

Przełom w diagnozie raka kości

Badacze z Uniwersytetu w Minnesocie odkryli połączenia genowe, które pozwalają oszacować poziom agresywności nowotworu kości u psów. W związku z tym, że zwierzęta te reagują na chorobę podobnie jak ludzie, wyniki badań przysłużą się leczeniu ludzi.

Higiena jamy ustnej

7 nawyków, które niszczą zęby

7 nawyków, które niszczą zęby

Gryzienie lodu lub ołówka Czy zdarza ci się gryźć ołówek, kiedy koncentrujesz się na pracy lub nauce? Rozgryzasz kostki lodu, które pływają w twoim (...) soki owocowe mogą zawierać tyle cukru, co napoje gazowane. Przykładowo, w napoju...

Zdrowie

Najbardziej zaskakujące ciekawostki o ludzkim ciele

Najbardziej zaskakujące ciekawostki o ludzkim ciele

, czyli łączenie i wspólne odziaływanie ich na siebie. Tak działa połączenie zmysłu smaku i wzroku, które odkrył Charles Spence, naukowiec z Oxfordu. Dzięki (...) . Poprawa humoru gwarantowana. Zobacz także: Jak hałas wpływa na zmysł...

Produkty żywnościowe

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

8 produktów, które mogą być śmiertelnie niezbezpieczne

przyprawy mogą wywołać halucynacje, wymioty, ataki padaczki, a w drastycznych przypadkach nawet śmierć. Amatorzy intensywnego smaku gałki muszkatołowej (...) śmiercią. Orzechy nerkowca sprzedawane w sklepach są wcześniej parzone, aby...

Zioła i przyprawy

Moc ukryta w papryce

Moc ukryta w papryce

i może być łagodna, lekko słodka lub ostra, w zależności od smaku papryki, z której została zrobiona. Od dawna znana w kuchni węgierskiej i hiszpańskiej ze swojego (...) unikalnego smaku, ma wiele mało znanych zalet...