Żelatyna – naturalny lek na bóle stawów

Bóle stawów są bardzo dotkliwe, a ponadto utrudniają codzienne funkcjonowanie. W aptece można kupić wiele preparatów łagodzących tego rodzaju dolegliwości. Zwolennicy naturalnych terapii przekonują z kolei, że zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po żelatynę.

Żelatynę najczęściej wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Stosuje się ją jako emulgator oraz środek żelujący. Znajduje również zastosowanie w farmacji oraz kosmetyce.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Żelatyna to bezbarwne ciało stałe, które jest mieszaniną białek i peptydów. Pozyskuje się ją na drodze częściowej hydrolizy kolagenu zwierzęcego. W swoim składzie zawiera między innymi dwa aminokwasy, które wspomagają odbudowę tkanki łącznej (prolinę i hydroksyprolinę).

Co jeść, aby mieć zdrowe stawy?

Dieta z pewnością pomaga dbać o nasze stawy, a część produktów pozwala wręcz zapobiegać m.in. bólom stawów czy też stanom zapalnym. Istnieją produkty,...

Z kolei arganina i glicyna, które to aminokwasy również znaleźć można w żelatynie, pomagają budować mięśnie.

Żelatyna a zdrowie

Zwolennicy picia żelatyny przekonują , że produkt ten pomaga w regulacji metabolizmu, sprzyja utracie zbędnych kilogramów i zapobiega rozwojowi osteoporozy.

Żelatyna jest również wykorzystywana w kosmetyce. Uznaje się ją za prawdziwego sprzymierzeńca urody. Nie tylko wzmacnia włosy i paznokcie, ale też łagodzi dolegliwosci skórne.

Żelatyna na bóle stawów

Entuzjaści picia żelatyny podpowiadają, że efekty lecznicze przynosi napój przygotowany następująco:

  • 4 łyżeczki żelatyny zlać należy 1\4 szklanki zimnej wody i zostawić na noc.

Rano żelatyna powinna napęcznieć i w takiej postaci jest gotowa do spożycia. Powinno się ją spożywać na czczo, 15-20 minut przed śniadaniem. By nieco poprawić smak specyfiku, można dodać do niej miód lub jogurt.

Kuracja powinna trwać co najmniej miesiąc, by przyniosła oczekiwane rezultaty. Wskazana jest u osób, które zmagają się z bólem stawów, pleców oraz kręgosłupa.

Po żelatynę często sięgają również sportowcy i kulturyści.

Wiele osób przekonuję, że kuracja żelatynowa przynosi efekty, choć na te trzeba poczekać co najmniej tydzień. Jeśli jednak ból stawów nie będzie ustępował, konieczna jest wizyta u lekarza. Ze specjalistą warto też skonsultować samo picie żelatyny.

Komentarze (6)
~kasia
~kasia 10 miesięcy temu

Dawniej zawsze miałam z tym problem. Co miesiąc wizyta u masażysty. Miałam jeszcze kilkanaście kg nadwagi. Potrzebowałam zmienić nawyki żywieniowe i zgubić te kg.Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego! (idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, dzięki temu mój kręgosłup nie jest tak obciążony, a i poprawił się też mój stan zdrowia. Ciesze się że teraz lepiej się czuję

Odpowiedz
~onka
~onka 10 miesięcy temu

Szamać samą zelatynę za jakie grzechy? O nie, lepiej sobie zrobić np drób znaczy sie pierś lub ryby w galarecie żelatyny ile trzeba i smacznie do tego. Mozna tez jadać na deser, galaretkę w niej tez jest żelatyna.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze