Żelazo w ciąży (WIDEO)
Żelazo w diecie ciężarnej
W ciąży trzeba szczególnie dbać o zdrową dietę, która wpływa na zdrowie nie tylko matki, ale i dziecka. Dieta powinna więc zawierać wszystkie składniki potrzebne matce i dziecku. Wśród nich bardzo istotne jest żelazo. Dlaczego jest ono takie ważne?
Główną funkcją żelaza w organizmie jest udział w produkcji hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi, który odpowiada za transport tlenu do komórek. Ilość krwi w organizmie kobiety w ciąży znacząco się zwiększa wraz z rozwojem dziecka. Zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wzrasta aż o 50 proc. Niedobór żelaza może doprowadzić do niedotlenienia organizmu, co jest szkodliwe dla dziecka i dla matki, a także zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej u dziecka. Niedobór żelaza w ciąży obniża odporność organizmu mamy na infekcje i może także przyczynić się do pojawienia się u niej anemii.
Jakie są najlepsze źródła żelaza w ciąży? Są to mięso, podroby i jajka. Nieco gorzej przyswajalne żelazo znajduje się w produktach roślinnych: szpinaku, natce pietruszki oraz w produktach zbożowych z pełnego ziarna. Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, można spożywać go razem z witaminą C, i unikać popijania posiłku zawierającego żelazo mocną herbatą, która utrudnia jego wchłanianie.
Nawet przy dobrze zbilansowanej diecie kobiety ciężarnej może dojść do niedoboru tego pierwiastka. Decyzję o suplementacji musi jednak podjąć lekarz prowadzący ciążę.
Na temat przyjmowania żelaza w ciąży wypowiada się dietetyk, mgr Marta Michalak-Tomasik.