13 z 16Monitorowanie reakcji na pokarm
Każdy z nas jest inny. Aby odkryć, jakie rodzaje jedzenia powodują zgagę w twoim przypadku, zapisuj reakcję organizmu na różne potrawy, tak aby wyeliminować lub ograniczyć te składniki. Może być tak, że jesteś w stanie zjeść coś pikantnego, ale w połączeniu z innym składnikiem lub spożywając mniejszą porcję.
Oprócz monitorowania reakcji organizmu na różne potrawy, istotne jest także śledzenie okoliczności spożycia oraz ilości spożytej żywności. Często zgaga może być spowodowana nie tylko konkretnym składnikiem, ale także ilością jedzenia lub szybkością spożywania posiłków. Dlatego warto prowadzić notatki dotyczące godzin spożycia, tempa jedzenia oraz objętości posiłków.
Postaraj się zadbać o regularną aktywność fizyczną oraz zdrową, zbilansowaną dietę. Zbilansowany jadłospis pomaga kontrolować spożycie kalorii. Dzięki niemu przyswajasz także optymalną ilość składników odżywczych np. białka, witamin oraz minerałów.