"Zielenina bez glutenu" Magdalena Cielenga-Wiaterek - recenzja

Czy da się gotować wegetariańsko, sezonowo i lokalnie a w dodatku bez glutenu? Magdalena Cielenga-Wiaterek udowadnia, że tak. W książce Zielenina bez glutenu pokazuje jak jeść zdrowo w zgodzie z naturą.

"Zielenina bez glutenu" to druga książka po Zieleninie na talerzu Magdaleny Cielengi-Wiaterek. Autorka od wielu lat jest wegetarianką, która karierę prawniczą zamieniła na pisanie bloga pt.: Zielenina, gdzie przedstawia swoje przepisy i zachęca do gotowania z lokalnych i sezonowych produktów. Aktywnie walczy o prawa zwierząt i ochronę środowiska naturalnego. Prowadzi także warsztaty dla dzieci i dorosłych, na których dzieli się swoją wiedzą o zdrowym gotowaniu.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Książa została podzielona na 4 główne rozdziały, każdy odpowiadający jednej porze roku. W nich możemy odnaleźć przepisy na śniadania, obiady czy kolacje. Wszystkie potrawy są przygotowywane z produktów lokalnych i sezonowych zgodnie z zasadami, jakie wyznaje autorka. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Są dania z kasz, warzyw i owoców - tych bardziej znanych i tych trochę zapomnianych. Twarda oprawa oraz duży rozmiar książki sprawdzą się w czasie gotowania. Duża czcionka oraz czytelny podział na poszczególne kroki ułatwią poruszanie się po niej.

Same przepisy są proste i przede wszystkim tanie. Produkty lokalne i sezonowe oprócz swoich walorów odżywczych i zdrowotnych mają przecież niższą cenę niż pozostałe produkty. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem, które dodatkowo motywuje do przyrządzenia potrawy. Do moich ulubionych należą zapiekanka pasterska, którą uwielbia cała rodzina oraz różowe kluseczki, dzięki którym przekonałam swojego niejadka do zjedzenia buraka.

"Zielenina bez glutenu" jest książką, która spodoba się każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie, nie rujnując przy tym swojego portfela. Pozycję tę docenią szczególnie osoby chore na celiakie czy cierpiące na nietolerancję glutenu, rodzice mały alergików i wegetarianie poszukujący inspiracji. Świetnie sprawdzi się jako prezent dla miłośników nurtu slow life.

W obecnych czasach coraz więcej osób przechodzi na dietę pozbawioną glutenu. Wykluczenie z jego z diety nastręcza pewnych trudności podczas tworzenia codziennego jadłospisu. Książka ta pokazuje, że poszukiwania smacznych i bezglutenowych alternatyw posiłków glutenowych wcale nie musi by trudne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Produkty żywnościowe

Celebruj tłusty czwartek i nie martw się konsekwencjami

Celebruj tłusty czwartek i nie martw się konsekwencjami

sobie tego frykasu. Dotychczas z celebrowania tradycji tłustego czwartku często rezygnowały osoby cierpiące na cukrzycę, celiakię, nietolerancję glutenu (...) nadziać je powidłami. Warto posypać ostudzone wypieki ksylitolem, aby je...

Diety dla alergików

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Czym jest dieta bezglutenowa? Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki (...) bezglutenowa jest istotna w przypadku ludzi uczulonych na ten składnik lub chorujących...

Ziołolecznictwo

Właściwości trawy pszenicznej

Właściwości trawy pszenicznej

przesuszenia skóry, a przy regularnym stosowaniu zmniejszymy widoczność zmarszczek. Bogactwo enzymów Młoda trawa pszeniczna nie zawiera glutenu