Przejdź na WP

Zielone warzywa: seler naciowy. Fragment książki "Jedz zielone"

Seler naciowy, należący do rodziny selerowatych, ma długie łodygi w kolorze zielonobiałym z postrzępionymi liśćmi. Seler naciowy można "ugryźć” na wiele sposobów, a i tak trafi przez żołądek wprost do serca.

Zobacz film: "Jedz codziennie selera naciowego"

1. Właściwości selera naciowego

Seler naciowy to dobre źródło:

To "warzywo miłości”, jak mawiano o nim w starożytności, jest nie tylko znakomitym elementem sztuki kulinarnej, ale i miłosnej.

Aby stało się afrodyzjakiem, wystarczy przygotować przekąski lub sałatki z jego udziałem i podać podczas sprzyjających okoliczności.

Z kolei dzięki olejkom eterycznym, które znajdują się w jego strukturze, wpływa dobroczynnie na pracę nerek i pobudza działanie układu pokarmowego.

W nasionach oraz łodygach tego warzywa występuje także substancja uspokajająca, co wspiera leczenie nadciśnienia i chroni przed zawałem oraz udarem mózgu.

Seler naciowy pomaga również zmniejszyć poziom cholesterolu, ale przede wszystkim znany jest jako skuteczna broń w walce z nadwagą.

Seler naciowy to bomba potasowa. Dlatego powinien stanowić dodatek do sałatek, zup, koktajlu i być spożywany jako przekąska, np. z dipami, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem i obrzękami.

Seler naciowy to warzywo o dość specyficznym smaku. Ma intensywny, lekko pikantny smak, z nutką korzennego aromatu, dlatego często bywa uzupełnieniem sałatek, surówek, dipów czy też zup. Dla zachowania jego najlepszych walorów smakowych, warto stosować go z umiarem, dodając sukcesywnie większe ilości warzywa w celu wzmocnienia smaku potrawy.

Seler naciowy - korzyści z jedzenia selera naciowego
Seler naciowy - korzyści z jedzenia selera naciowego [7 zdjęć]

Seler naciowy był znany już w czasach starożytnych, a od niedawna jest jednym z najmodniejszych warzyw....

zobacz galerię

Częścią jadalną selera naciowego są jego łodygi. Można je spożywać na surowo lub w postaci gotowanej, w zależności od przeznaczenia. Nie musimy ich specjalnie obierać, choć niektórzy, ze względu na ich strukturę, preferują nieco uszczuplić warzywo, usuwając co większe włókna najzwyklejszą obieraczką. Tym sposobem pozbywają się twardszych i mniej apetycznych części selera naciowego.

2. Seler naciowy - jak wybrać najlepszy

Wybierając seler naciowy w warzywniaku, powinniśmy kierować się twardością jego łodyg. Świeży ma soczyste i jędrne łodygi. Dodatkowo można sugerować się intensywnością koloru liści, choć nie zawsze jest taka możliwość, bo do sprzedaży często trafia już z obciętymi. Jeśli już jednak stoimy przed szansą oceny liści, to unikajmy tych wysuszonych i zwiędłych.

Z selera naciowego można wyczarować w kuchni prawdziwe cuda! Choćby taki koktajl z jabłkiem, który doda mnóstwa energii i wigoru, a przy okazji oczyści organizm ze zbędnych toksyn.

Seler to cenny i smaczny składnik nie tylko wielu koktajli, ale również smoothies. W kuchni można wykorzystać go jednak przede wszystkim w sałatkach, np. w takiej z soczewicy z cytrusami. Odnajdzie się również w roli dodatku do past kanapkowych, gdzie znakomicie komponuje się z jajkiem czy serem.

Wiele osób dodaje też seler naciowy do wywarów mięsnych i warzywnych jako element włoszczyzny. W ten sposób staje się on aromatyczną przyprawą do zup. Drobno posiekane łodygi selera sprawdzą się ponadto w sosach, dipach, gulaszach czy twarożkach.

Jedz zielone
Jedz zielone

Fragment pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy