Ziemniaki z grilla i papryka z sosem barbecue

Grillowane ziemniaki z grilla można doprawiać według indywidualnych upodobań i podać z dowolnym sosem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz według upodobania dodać więcej chilli i innych pikantnych przypraw. Ponadto żółty kolor ziemniaków i papryki doskonale kontrastuje z czerwoną barwą sosu barbecue, więc danie może być podane bardzo estetycznie.

Składniki na grilla:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Składniki do sosu barbecue:

  • 400 g pomidorów z puszki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka kaparów,
  • łyżeczka sproszkowanego chili,
  • przyprawa do dań z pomidorów,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulę i rozgnieć ząbek czosnku, a potem smaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodaj pomidory. Przypraw. Smaż 25 minut, aż sos zgęstnieje. Obierz ziemniaki i gotuj przez około 10 minut. Ostudzone ziemniaki pokrój na grube plastry. Następnie pokrojone ziemniaki i paprykę posmaruj z jednej strony oliwą i układaj na grillu. Smaż do zrumienienia, a potem posmaruj drugą stronę i przełóż. Do sosu barbecue dodaj pokrojone kapary. Gotuj na małym ogniu kolejne 2 minuty. Sos dopraw solą i pieprzem według uznania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!