Ziemniaki z szafranem

Ziemniaki wszystkim kojarzą się z tuczącym produktem, tymczasem z dodatków są jedne z najmniej kalorycznych – wyprzedzają kaszę i makarony. Poza tym są niezwykle zdrowe, bogate w wiele witamin i składników mineralnych. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu.

Składniki:

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

  • 2 kg ziemniaków,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta szafranu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 kromka pszennego chleba.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Ziemniaki wcześniej obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź je i wrzuć do naczynia żaroodpornego. Dopraw pieprzem, papryką i szafranem. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć migdały, poszarpany w ręku chleb oraz czosnek i smaż, póki wszystkie składniki się nie zarumienią. Do mieszanki z patelni dodaj nieco wrzącej wody, aby nabrała postaci pasty. Polej nią ziemniaki, przykryj i schowaj do piekarnika na 45 minut. Następnie odkryj, przemieszaj i bez pokrywy piecz jeszcze 10 minut. Na sam koniec posyp pietruszką.

Ziemniaki w szafranie

Ziemniaki są źródłem witamin i wielu soli mineralnych, potrzebnych naszemu organizmowi. Stanowią także nieodłączny element naszej tradycyjnej kuchni.

Komentarz:

Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C oraz w mniejszych ilościach A, B1, B2 czy PP. Trudno wyobrazić sobie nasza polską kuchnię bez ziemniaków. Do stołu i smacznego!

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zapiekanki wegańskie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zapiekanki wegańskie
Zapiekanki wegańskie

Grzanki z tofu

Twarożek sojowy tofu jest jednym z głównych składników pikantnej kuchni syczuańskiej. Zaczyna także bić rekordy popularności wśród sympatyków kuchni wegetariańskiej (ze względu na niskokaloryczność i dużą zawartość pełnowartościowego białka). Otrzymał...

Zapiekanki wegańskie

Pizza wegańska

Pizza wegańska

Pizza wegańska może urozmaicić każdy sobotni wieczór. Smakosze kuchni wegańskiej nie muszą obawiać się kaloryczności pizzy, a na dodatek (...) mogą dowolnie dobierać ulubione składniki. Proponowana pizza wegańska...

Zapiekanki wegańskie

Zapiekanka makaronowo-ogórkowa

. Na ostatnie 3/5 minut można ustawić pieczenie odgórne z termoobiegiem. Delikatnie zarumieni się wierzch zapiekanki.

Zapiekanki wegańskie

Omlet na śniadanie

Omlet na śniadanie

Omlet z kalafiorem to wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie, gdyż kalafior to samo zdrowie. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia.

Zapiekanki wegańskie

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Popularyzowanie walorów żywieniowych kaszy gryczanej to obecnie chleb powszedni. Wytworzona z gryki kasza posiada bardzo duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych. Szkoda tylko, że mało kto wie, jak przygotować ciekawe danie z kaszy gryczanej....

Zapiekanki wegańskie

Saszetka wegańska

Saszetka wegańska

Duży pieróg wypełniony kapuściano-warzywnym farszem jest specjałem kuchni wegańskiej. Jeśli tylko mamy czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego (...) , saszetki wegańskie będą warte poświęconego im czasu. Stanowią idealne,...

Techniki gotowania

Włoskie gnocchi na kilka sposobów (WIDEO)

Do przygotowania włoskiego gnocchi wystarczą ziemniaki, mąka i jajko, dlatego do złudzenia przypomina nasze polskie kopytka. Różnica polega (...) na ilości dodanych ziemniaków do mąki i sposobie ich ugotowania. Te...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy

je w wersji z szafranem. Przygotowanie ziemniaków zależy tylko od naszej fantazji - możemy je nadziewać, zapiekać, dusić  czy smażyć z nich placki. Możemy być pewni, że w każdej formie będą smakowały znakomicie. (...)...

Przystawki

Ziemniaki na słodko

Ziemniaki na słodko

Przystawka w formie podpiekanych na słodko ziemniaczków z pewnością znajdzie wielu amatorów. To dobry przepis na zaspokojenie południowego głodu.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Czy warto jeść ziemniaki? Kiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał, że staną (...) jest znacznie dłuższa niż ziemniaków (na Stary Kontynent...