4 z 10Czarny bez
Wszystkie części czarnego bzu (kwiaty, liście, owoce, kora i korzenie) wykazują działanie diuretyczne. Spożywanie owoców oraz soku zawartego w nich to doskonały sposób na pozbycie się szkodliwych resztek przemiany materii. Dodatkowo owoce są cennym źródłem witaminy C, która poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, potasu, regulującego poziom pH komórek, żelaza, które chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników czy witamin z grupy B. Te ostatnie wpływają pozytywnie na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Przyspieszają także przemianę materii..
Stosowanie czarnego bzu polecane jest przy takich schorzeniach jak podagra (dna moczanowa), choroba gośćcowa, uszkodzenie nerwu kulszowego, nerwobóle. Czarny bez oprócz witamin i minerałów zawiera także flawonoidy oraz garbniki. Przygotowując napar z czarnego bzu, miejmy na uwadze, by pozbyć się szypułek z kwiatów i owoców, ponieważ mogą one wpływać drażniąco na nerki.
Sprawdź koniecznie: Naturalny i skuteczny przy przeziębieniach. Wypróbowałeś?