Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko chorób nowotworowych. Z najnowszych badań wynika, że osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Jedzenie jabłek pomaga zapobiegać nowotworom
Jedzenie jabłek pomaga zapobiegać nowotworom (Shutterstock)

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech, jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Public Health Nutrition”.

Zobacz film: "Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży"

Naukowcy szczególnie zainteresowali się badaniem wpływu jabłek na profilaktykę nowotworową ze względu na to, iż jest to najczęściej spożywany owoc w Europie. Według ekspertów, są najsilniej działającą bronią dietetyczną, która chroni nas przed zachorowaniem na raka. Lekarze twierdzą, że jabłka chronią też przed chorobami serca.

  • Przeanalizowane przez nas dane wskazują na zdolność ochronną jabłek wobec nowotworów płuc, jelit, przełyku i piersi. Aby ujawnić wpływ na inne organy, potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych testów – mówią eksperci.

Naukowcy dodają, że wystarczy zjeść tylko jedno jabłko w ciągu dnia, aby uzyskać opisywany efekt.

Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach. Znajdziemy je też w innych warzywach i owocach, takich jak pomidory, papryka, sałata, winogrona, wiśnie, owoce cytrusowe, jeżyna czy borówka.

Związki te są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) oraz działają ochronnie na układ krążenia. Flawonoidy usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.

ZOBACZ TAKŻE

Poza flawonoidami, jabłka zawierają też dużo witaminy C, potasu i żelaza. Działają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają zawałom serca, poprawiają krążenie, zapobiegają żylakom i obrzękom. Mają zdolność odkwaszania organizmu.

Dzięki zawartości dużej ilości związków pektynowych, jedzenie jabłek wpływa na usuwanie z kałem związków potencjalnie kancerogennych. Poza tym błonnik powoduje, że substancje te mniej kontaktują się z nabłonkiem jelit, co wzmacnia działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek wpływa też na odporność naszego organizmu dzięki temu, że błonnik w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych, które namnażają się w organizmie.

Błonnik zawarty w owocach wspomaga proces odchudzania, a zjedzone rano pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłuższy czas.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!