Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory

Od dawna wiadomo, że to, co jemy wpływa na ryzyko chorób nowotworowych. Z najnowszych badań wynika, że osoby, które spożywają przynajmniej jedno jabłko dziennie rzadziej doświadczają raka płuc, jelit, żołądka, przełyku i piersi.

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Perugii we Włoszech, jedzenie jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku nawet o połowę w porównaniu do osób, które nie spożywają tych owoców. Na raka płuc zapada 25 proc. mniej miłośników jabłek, a na raka piersi - 20 proc. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Public Health Nutrition”.

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"

Naukowcy szczególnie zainteresowali się badaniem wpływu jabłek na profilaktykę nowotworową ze względu na to, iż jest to najczęściej spożywany owoc w Europie. Według ekspertów, są najsilniej działającą bronią dietetyczną, która chroni nas przed zachorowaniem na raka. Lekarze twierdzą, że jabłka chronią też przed chorobami serca.

  • Przeanalizowane przez nas dane wskazują na zdolność ochronną jabłek wobec nowotworów płuc, jelit, przełyku i piersi. Aby ujawnić wpływ na inne organy, potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych testów – mówią eksperci.

Naukowcy dodają, że wystarczy zjeść tylko jedno jabłko w ciągu dnia, aby uzyskać opisywany efekt.

Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów – składników roślinnych o wielu leczniczych właściwościach. Znajdziemy je też w innych warzywach i owocach, takich jak pomidory, papryka, sałata, winogrona, wiśnie, owoce cytrusowe, jeżyna czy borówka.

Związki te są skutecznymi antyoksydantami, wywierają dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne (uszczelniają je, poprawiają elastyczność i zmniejszają przepuszczalność) oraz działają ochronnie na układ krążenia. Flawonoidy usuwają toksyny z organizmu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.

Poza flawonoidami, jabłka zawierają też dużo witaminy C, potasu i żelaza. Działają korzystnie na serce, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają zawałom serca, poprawiają krążenie, zapobiegają żylakom i obrzękom. Mają zdolność odkwaszania organizmu.

Dzięki zawartości dużej ilości związków pektynowych, jedzenie jabłek wpływa na usuwanie z kałem związków potencjalnie kancerogennych. Poza tym błonnik powoduje, że substancje te mniej kontaktują się z nabłonkiem jelit, co wzmacnia działanie przeciwnowotworowe.

Jedzenie jabłek wpływa też na odporność naszego organizmu dzięki temu, że błonnik w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych bakterii probiotycznych, które namnażają się w organizmie.

Błonnik zawarty w owocach wspomaga proces odchudzania, a zjedzone rano pomagają w utrzymaniu uczucia sytości na dłuższy czas.

Komentarze (12)
~Mob
~Mob 12 miesięcy temu

Sami znawcy :) jednak Polacy to głupi naród :) smacznych, zdrowych chipsów ciasteczek, garści syntetycznych witaminek, potraw z ulepszaczami smaku, caca coli, a nawet chleba przez tydzień świeżego:) etc etc

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Zaniepokojenie własną pamięcią Badania kliniczne potwierdzają, że osoby, u których szwankuje pamięć, są podatne na rozwój choroby Alzheimera. Organizm daje w ten spokój sygnał, że coś jest nie tak. Jeżeli zauważymy u siebie taki objaw, nie należy go lekceważyć...

Ciąża i dziecko

Choroby, które możesz złapać na siłowni

Choroby, które możesz złapać na siłowni

Zagrożenia na siłowni Regularne chodzenie na siłownię kojarzy się głównie ze zdrowiem, jednak może mieć również negatywne skutki. I nie chodzi wcale o zakwasy, zmęczenie i przepocone ubrania, a o poważniejsze przypadłości. Jak się okazuje, w siłowniach...

Ciąża i dziecko

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Pielęgnacja przed pracą Nawet jeśli zostajesz w domu z dziećmi, zadbaj o to, by czuć się i wyglądać dobrze. Nie ma przeciwwskazań, by np. wykonać (...) delikatny makijaż. Jesteś kobietą i masz prawo czuć się wypielęgnowana. Zrzeszone...

Ciąża i dziecko

Codzienność polskich matek na przestrzeni lat

Codzienność polskich matek na przestrzeni lat

Kobieta z dzieckiem na kolanach w 1929 roku Dla większości z nas matka jest najważniejszą osobą na świecie. To ona nosiła nas pod swoim sercem (...) wyglądała codzienność polskich kobiet. Rozpoczynamy w roku 1929. Zdjęcie przedstawia...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...