Zrezygnowanie z jednej porcji czerwonego mięsa może zapobiec bolesnym dolegliwościom

Regularne jedzenia czerwonego mięsa może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby jelit.

Okazuje się, że sześć ciężkich mięsnych posiłków w tygodniu może zwiększyć ryzyko rozwoju uchyłków – ropni w przewodzie pokarmowym - o 58 proc.

Badanie z udziałem amerykańskich mężczyzn wykazało również zwiększenie ryzyka zapalenia uchyłków o 18 proc. każdego dnia tygodnia, gdy spożywamy czerwone mięso. Jedzenie kurczaka lub ryby jako substytutów może je obniżyć.

Zamiana tylko jednego obiadu zawierającego czerwone mięso na kurczaka lub ryby zmniejsza ryzyko o 20 proc.

Czerwone mięso może wpływać na ryzyko rozwoju uchyłków w jelitach
Czerwone mięso może wpływać na ryzyko rozwoju uchyłków w jelitach

Uchyłki występują, gdy małe kieszenie lub wybrzuszenia wyściełające jelito przejdą w stan zapalny lub zostaną zainfekowane, tworząc bolesne ropnie, przetoki i bliznowacenia w jelitach.

Główna autorka badania, dr Yin Cao ze szpitala przy Szkole Medycznej Harvarda, powiedziała, że jako główny czynnik wpływający na rozwój uchyłków zidentyfikowano nieprzetworzone czerwone mięso, ale nie produkt przetworzony.

Ponadto wyższe spożycie drobiu lub ryb nie było związane ze zmianą liczby przypadków uchyłków. Jednak zastąpienie jednej porcji nieprzetworzonego czerwonego mięsa wspomnianymi produktami wiązało się ze zmniejszeniem ryzyka choroby jelit o 20 proc.

7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit
7 naturalnych sproszkowanych substancji dobrych dla jelit [8 zdjęć]

Wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności w brzuchu – z tymi objawami zmagamy się obecnie bardzo często. Powody...

zobacz galerię

Według Amerykańskiego Towarzystwa Endoskopii Gastroenterologicznej, połowa wszystkich ludzi w wieku ponad 60 lat i prawie wszyscy powyżej 80 roku życia, mają co najmniej kilka uchyłków w jelicie grubym.

Jednak wzrasta liczba nowych przypadków, szczególnie u młodych osób, a u około 4 proc. pacjentów dotkniętych chorobą rozwijają się ciężkie lub długotrwałe komplikacje.

Przyczyny zapalenia uchyłków nie są dobrze znane, ale zadaniem naukowców obejmują one dietę o niskiej zawartości błonnika, brak ruchu, palenie papierosów i otyłość.

W ramach badania przez ponad 26 lat analizowano diety 46 500 ludzi w wieku pomiędzy 40 a 75 rokiem życia, aby dowiedzieć się więcej o tym, co powoduje chorobę. Uczestnicy zostali poproszeni, aby co cztery lata podawali, jak często jedli standardowe porcje czerwonego mięsa, drobiu i ryb, mając do dyspozycji dziewięć opcji odpowiedzi, począwszy od "nigdy" lub "mniej niż raz w miesiącu" do "sześciu lub więcej razy dziennie".

Przeczytaj koniecznie

W 26-letnim okresie badania u 764 mężczyzn - mniej niż 2 proc. – utworzyły się uchyłki.

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli nieprzetworzone mięso czerwone sześć razy w tygodniu, mieli o 58 proc. większe ryzyko rozwoju uchyłków, nawet wtedy, gdy wzięto pod uwagę inne czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu i brak aktywności fizycznej.

Nie wiadomo jeszcze, dlaczego jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób jelit, ale naukowcy podejrzewają, że nieprzetworzone mięso czerwone może zakłócać funkcje kultur bakterii - znanych jako mikrobiom - które żyją wewnątrz ludzkiego jelita.

Ciekawe fakty na temat zespołu jelita drażliwego
Ciekawe fakty na temat zespołu jelita drażliwego [6 zdjęć]

Bóle brzucha, wzdęcia, zatwardzenie czy biegunka to tylko niektóre objawy zespołu jelita drażliwego....

zobacz galerię

Pojawiające się dowody sugerują, że krótkoterminowe i długoterminowe diety, zwłaszcza uwzględniające spożycie czerwonego mięsa, zmieniają strukturę mikrobiomu.

Nieprzetworzone mięso może być bardziej szkodliwe niż przetworzone, ponieważ ludzie mają tendencję do jedzenia większych porcji pierwszego rodzaju.

"W porównaniu z przetworzonym mięsem, to nieprzetworzone, na przykład stek, jest zwykle spożywane w większych ilościach, co może prowadzić do zalegania niestrawionych kawałków żywności w jelicie grubym i zmian w mikroflorze okrężnicy" – powiedziała.

"Ponadto wyższe temperatury gotowania, stosowane do wytwarzania nieprzetworzonego mięsa, mogą wpływać na skład bakteryjnych lub prozapalnych mediatorów w okrężnicy" - dodała.

Dr Cao dodaje, że ponieważ badanie zostało przeprowadzone tylko na mężczyznach, ustalenia mogą nie odnosić się do kobiet.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy