Źródła witaminy E

Witamina E, inaczej tokoferol, jest przeciwutleniaczem. Odpowiada głównie za ochronę organizmu, chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem. Witamina E uczestniczy też w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom.

Tokoferol pełni również bardzo istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego i wzmacnianiu odporności organizmu.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować witaminy E, dlatego musi być ona dostarczana w pożywieniu.

Źródła witaminy E w pokarmach

Główne źródła witaminy E, to:

Zjadając łyżkę stołową jednego z tych olejów lub małą garść orzechów laskowych czy migdałów, połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę E dla dorosłego człowieka jest zaspokojona. Ryzyko niedoboru witaminy E jest więc minimalne. Pokarmy bogate w witaminę E (zawartość witaminy E w mg na 100 g):

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E

  • niemowlęta – 4 mg;
  • dzieci od 1 do 3 lat – 6 mg;
  • dzieci od 4 do 6 lat – 7,5 mg;
  • dzieci od 7 do 9 lat – 9 mg;
  • dzieci od 10 do 12 lat – 11 mg;
  • młodzież od 13 do 19 lat – 12 mg;
  • dorosła kobieta – 12 mg;
  • dorosły mężczyzna – 12 mg;
  • osoby starsze, po 75. roku życia – 20-50 mg;
  • kobieta ciężarna – 12 mg;
  • kobieta karmiąca – 12 mg.
Komentarze (3)
~Diana
~Diana ponad rok temu

Witamina E to nie tokoferol... Witamina E składa się z 8 substancji z czego 4 z nich to tokoferole a 4 to tokotrienole. Mają różne działanie i z badań wynika, że tokotrienole mają znacznie większy wpływ na zdrowie. W wielu przypadkach działają synergicznie, czasami lepiej je stosować osobno. To zależy od stanu zdrowia. Ale nigdy nie wolno pisać, że witamina E to tokoferol. To nieprawda i taki artykuł to kompromitacja.

Odpowiedz
~ponk
~ponk ponad rok temu

może zamiast oleju, czy to słonecznikowego, czy innego, lepiej jest jeść po prostu słonecznik? przecież im mniej przetworzona żywność tym lepiej przyswajalna. Poza tym nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem, żeby margaryna, czyli uwodorniony laboratoryjnie tłuszcz roślinny, był źródłem jakiegokolwiek dobrego pokarmu/witamin. To trucizna której nawet nie można podawać zwierzętom, ponieważ od razu [po niej umierają. Polecam artykuł, krótki i logiczny o maśle vs margarynie: http://www.akademiawitalnosci.pl/maslo-czy-margaryna/

Odpowiedz
~Agudzi
~Agudzi ponad rok temu

Na każdej stronie stronie którą czytam o witaminie E pojawia się ten sam błąd. Wszyscy redaktorzy wychwalają oleje roślinne, a nikt nie wspomina że równocześnie wzmagają zapotrzebowanie na tę że witaminę. Owszem, są bardzo istotne do normalnego wzrostu i ogólngo zdrowia, jednak nnie wspomogą nasz organizm w witaminę E. Informację tę wzięłam z książki ''Kuchnia i medycyna'' autorstwa Juliana Aleksandrowicza i Ireny Gumowskiej.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina E
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witamina E
Witamina E

Witamina E na zdrowie

Witamina E na zdrowie

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości ochronne obniżające ryzyko zniszczenia tkanki powstałego...

Witamina E

Rola witaminy E

Tak jak wszystkie witaminy i minerały, witamina E pomaga zapobiegać wielu chorobom i nieprawidłowościom. Właściwości witaminy E Przy niewysokim (...) spożyciu witaminy...

Witamina E

Niedobór witaminy E

Witamina E uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom. Ze względu na jej wszechobecność, niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko i najczęściej...

Witamina E

Leczenie raka - zastrzyk z witaminy E

Brytyjscy naukowcy twierdzą, iż zastrzyk z ekstraktu witaminy E zaaplikowany dożylnie ma natychmiastowy efekt. Już w przeciągu 24 godzin nowotwory (...) również na inne nowotwory. Działanie witaminy...

Witamina E

Witamina E w soczewkach kontaktowych

Wynaleziono innowacyjny sposób aplikowania witaminy E do oczu. Zamiast w tradycyjnych kroplach, zawarto ją w soczewkach kontaktowych. Zastosowanie witaminy E Witamina...

Witamina E

Witamina E poprawia pamięć!

Witamina E poprawia pamięć!

Według najnowszych wyników badań, zwiększony poziom wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie ogranicza ryzyko (...) rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym wieku. Odkrycie to sugeruje,...

Witamina E

Właściwości witaminy E

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego jest taka ważna? Znaczenie witaminy E dla organizmu Silny przeciwutleniacz Witamina E...

Rak płuc - przyczyny, objawy, diagnostyka, rodzaje, leczenie

Witaminy, które pomogą zregenerować płuca palacza

Witaminy, które pomogą zregenerować płuca palacza

. Dostają 1460 zł miesięcznie Witamina E Konsekwencją palenia papierosów jest wzrost ryzyka zachorowania na raka płuc. Niebezpieczeństwo to zmniejsza (...) witamina E (ma działanie przeciwnowotworowe)....

Witamina C – właściwości, niedobór, źródła

Pod jakimi symbolami kryje się witamina C?

Pod jakimi symbolami kryje się witamina C?

" dowiesz się czytając artykuł: Czy każde E jest złe? * Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C * Objawy, które świadczą o niedoborze (...) Czy zastanawialiście się kiedyś czytając etykiety, co oznacza, np. E300...