Trwa ładowanie...

Zupa buraczkowa – na żeberkach, bez mięsa na smażonych burakach, zabielana

Avatar placeholder
14.04.2021 09:09
Zupa buraczkowa wspomaga pracę wątroby
Zupa buraczkowa wspomaga pracę wątroby (pixabay.com)

Zachęca do zjedzenia nie tylko smak, aromat, ale i intensywny kolor. Mowa o zupie buraczkowej, która wspaniale oczyszcza z toksyn i wspomaga pracę wątroby. To doskonały, dietetyczny patent dla zdrowego organizmu i lepszego samopoczucia. Zupa buraczkowa jest bardzo prosta i szybka do przyrządzenia. Nie wymaga posiadania specjalnych zdolności kulinarnych.

spis treści

1. Zupa buraczkowa – na żeberkach

Urzekającym w prostocie daniem jest zupa buraczkowa na żeberkach. Z dodatkiem ziemniaków i skwarek stanowi kwintesencję smaku.

Składniki zupy buraczkowej: 4 porcji żeberek – każda po dwie kostki, 8 dużych buraków, pęczek włoszczyzny, 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, szczyptę cukru i łyżkę octu.

Zobacz film: "Sprawdzamy skład barszczów czerwonych instant. Co się w nich znajduje?"

Przygotowanie zupy buraczkowej:

  • Żeberka zalać zimną wodą, zagotować, zebrać i usunąć szumowiny.
  • Dodać włoszczyznę, liście laurowe, włoszczyznę, popieprzyć według uznania.
  • Kiedy warzywa będą odpowiednio miękkie należy je wyjąć i dodać obrane oraz pokrojone kostkę buraki.
  • Na małym ogniu gotować aż buraki i mięso będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania dodać ocet i doprawić do smaku – solą i pieprzem.

Zupę buraczkową na żeberkach najlepiej podawać z ziemniakami i skwarkami.

2. Zupa buraczkowa – bez mięsa na smażonych burakach

Zupa buraczkowa bez mięsa na smażonych burakach smakuje pysznie zarówno w chłodniejsze dni jako rozgrzewacz oraz idealnie zastępuje chłodnik. To doskonała alternatywa mięsnej zupy buraczanej, idealna dla wegetarianów.

Składnikami tej zupy są: 3 buraki, 2l bulionu warzywnego, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, ½ bulwy selera, 250 ml śmietany 18%, 3 ziemniaki, 4 łyżki masła roślinnego, pieprz, sól i natka pietruszki.

Pyszne dania z buraków
Pyszne dania z buraków [9 zdjęć]

Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku

zobacz galerię

Przygotowanie:

  • Należy wszystkie warzywa obrać, umyć oraz wysuszyć. Pietruszkę, seler i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie ziemniaki pokroić w małą kostkę. Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować na pół miękko.
  • W międzyczasie zetrzeć buraki na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzane na patelni masło. Tak przygotowane składniki należy smażyć na pół miękko nie zapominając, aby co chwilę zamieszać.
  • Zawartość patelni dodać do zupy i według uznania doprawić solą i pieprzem. Całość gotować aż do uzyskania pełnej miękkości wszystkich składników.
  • Odlać chochlę gorącego wywaru i wymieszać z 18% śmietaną. Kolejno przelać do garnka, następnie wymieszać i tak gotować przez około 5 minut.
  • Zupę udekorować posiekaną natką pietruszki.

3. Zupa buraczkowa – zabielana

Do przygotowania zabielanej zupy buraczkowej potrzeba: 5 sztuk buraków, 1,7l bulionu, 1 dużą cebulę, 4 ziemniaki, 4 marchewki, 2 sztuki korzenia pietruszki, ok. 150 g selera korzeniowego, słodką śmietanę, sok z cytryny, sól, vegetę, pieprz, paprykę czerwoną słodką, 2 sztuki liścia laurowego, 3 łyżeczki octu, ziele angielskie i cukier.

Przygotowanie zabielanej zupy buraczkowej:

  • Warzywa obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Ziemniaki zalać wodą żeby nie ściemniały.
  • Do bulionu dodać buraki, ocet, łyżkę soli, łyżkę cukru i zagotować (buraki gotować około 1,5-2 godzin).
  • Po godzinie dodać pozostałe warzywa. Powoli dodawać przyprawy. Gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości warzyw.
  • Doprawić do smaku i zabielić śmietaną.

Zupę buraczkową można wzmocnić za pomocą podsmażonego boczku, ewentualnie chilli.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze