Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli. Przede wszystkim jest ona bogatym źródłem witamin A, B i C.

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • szklanka startego sera,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • czerstwy chleb.

Zobacz film: "Dieta śródziemnomorska"

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 210,96 kcal
Białka 15,78 g
Węglowodany 10,08 g
Tłuszcze 11,45 g
Błonnik 1,72 g

Przygotowanie:

Cebule obierz z łupiny i umyj. Pokrój w paski lub plastry i posól. Rozgrzej oliwę w większym rondlu i wrzuć warzywo. Podsmażaj ze wszystkich stron, aż cebula się zarumieni. Wtedy zmniejsz ogień na średni i dolej bulion. Zostaw wywar do gotowania na co najmniej 10 minut. W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj żaroodporne naczynie na zupę. Pokrusz chleb, usuwając skórkę. Rozgrzej piekarnik. Przelej wywar cebulowy do naczynia i posyp wszystko najpierw chlebem, a potem serem. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Podawaj na gorąco.

Komentarz:

Cebula jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Jest niezastąpiona w przeziębieniach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!