Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa to propozycja na ciekawy, niecodzienny obiad. Polecamy ją szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Danie ma właściwości odkażające i może posłużyć jako domowe lekarstwo na różne dolegliwości: od przeziębienia, bólu gardła, po poprawę samopoczucia.

Składniki

  • 1 marchewka,

  • 1 mała pietruszka,

  • 1 plaster selera,

  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka mąki,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,

  • sól, cukier do smaku,

  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"


Sposób przygotowania

Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać gorącą wodą, ugotować, wywar odcedzić. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę. Wlać do wrzącej zupy (wywaru). Mieszając, zagotować. Dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość startej skórki z cytryny, uprzednio umytej i sparzonej wrzącą wodą. Danie jest lekkostrawne.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 57,30
Białko 3,71 g
Tłuszcze 1,06 g
Cholesterol 2,50 mg
Węglowodany 11,70 g
Błonnik 4,07 g
Witamina C 76,60 mg
Witamina A 1198,75 µg

Komentarz

Potrawa ta jest doskonałym źródłem witaminy C – silnego antyutleniacza, spowalniającego procesy starzenia. Potrawa z powodzeniem może być stosowana w diecie na przybranie masy, bowiem regularne spożywanie cytryny znacznie zwiększa apetyt.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!