Zupa jarzynowa

Potrawa o niskiej zawartości kalorii, ale bardzo bogata w witaminy i związki mineralne. Już jedna porcja stanowi dobre źródło witaminy A, C, B1, B2, oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i siarka.

Składniki

  • pół dużego kalafiora lub mały kalafior,

  • 100 g fasoli szparagowej,

  • 100 g zielonego groszku,
  • dwie pietruszki,

  • pół marchewki,
  • zielona pietruszka,

  • szklanka chudego mleka.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"


Sposób przygotowania

Warzywa obrać, pokroić i gotować do średniej miękkości. Doprawić solą, pieprzem, dolać mleko. Na talerzu posypać zieloną pietruszką. Zupa jarzynowa ma niski indeks glikemiczny.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 129,0
Białko 13,7 g
Tłuszcz 1,3 g
Cholesterol 1,3 mg
Węglowodany 29,3 g
Błonnik 12,4 g
Witamina C 215,8 mg
Witamina A 452,1 µg

Komentarz

Porcja zupy dzięki zawartości błonnika skutecznie zaspokoi głód a witamina B pomoże złagodzić wilczy apetyt na słodycze. Obecna w daniu witamina A ma pozytywny wpływ na poprawę jakości widzenia. Kalafior odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworów, gdyż jest źródłem sulforanu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!