Zupa jarzynowa - tradycyjna, z kalafiorem

Zupa jarzynowa to potrawa o niskiej zawartości kalorii, ale bardzo bogata w witaminy i związki mineralne. Już jedna porcja zupy jarzynowej stanowi dobre źródło witaminy A, C, B1, B2, oraz minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, potas i siarka.

Zobacz film: "Zupa krem z kalafiora"

1. Zupa jarzynowa - tradycyjna

Aby wykonać tradycyjną zupę jarzynową będziemy potrzebować:

Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki przechodzimy do przygotowania zupy jarzynowej. Na początku warzywa obieramy, kroimy i gotujemy do średniej miękkości. Doprawić solą, pieprzem, dolać mleko. Na talerzu posypać zieloną pietruszką. Zupa jarzynowa ma niski indeks glikemiczny.

Zimowe zupy oczyszczające organizm
Zimowe zupy oczyszczające organizm [5 zdjęć]

Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają...

zobacz galerię
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 129,0
Białko 13,7 g
Tłuszcz 1,3 g
Cholesterol 1,3 mg
Węglowodany 29,3 g
Błonnik 12,4 g
Witamina C 215,8 mg
Witamina A 452,1 µg

Porcja zupy dzięki zawartości błonnika skutecznie zaspokoi głód a witamina B pomoże złagodzić wilczy apetyt na słodycze. Obecna w daniu witamina A ma pozytywny wpływ na poprawę jakości widzenia.

2. Zupa jarzynowa - z kalafiorem

Następnym pomysłem jest wykonanie zupy jarzynowej z kalafiorem. Aby ją przygotować będziemy potrzebować:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler naciowy
  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 3-4 ziemniaki
  • garść fasolki lub groszku
  • koperek lub natka pietruszki do podania
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2-3 kulki pieprzu
  • sól wedle uznania
  • śmietanę do zup

Zobacz także:

Kiedy mamy już wszystkie składniki zaczynamy przyrządzać naszą zupę jarzynową z kalafiorem. Kroimy wszystkie warzywa i wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Kiedy ziemniaki i warzywa będą lekko miękkie możemy dodać kalafiora. Kawałki kalafiora dodajemy do zupy i gotujemy aż do momentu aż kalfior i wszystkie składniki będą miękkie. Do całości dolewamy śmietanę mieszamy i zupa gotowa. Smacznego! Kalafior obecny w zupie jest bardzo zdrowy. Kalafior odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworów, gdyż jest źródłem sulforanu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy