Zupa kapuściana – właściwości, dieta kapuściana, przepis

Zupa kapuściana, inaczej kapuśniak, jest to zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej oraz warzyw. Coraz bardziej popularne staje się przyrządzenie tej zupy z kapusty kiszonej. Bardzo często gotuje się ją na wywarze z żeberek bądź wędzonego boczku. W kuchni polskiej, a w szczególności góralskiej znana bardziej pod nazwą kwaśnicy. Kapusta kiszona jako kluczowy składnik tej przepysznej zupy posiada wiele drogocennych dla zdrowia właściwości. Tak więc zupa kapuściana nie tylko pozwoli odświeżyć umysł, ale również złagodzi kaszel.

Zobacz film: "5 powodów, dla których powinieneś zacząć jeść kiszonki jeszcze dziś"

spis treści

1. Zupa kapuściana – właściwości

Kapusta głowiasta jak i kapusta kiszona posiadają wiele zalet. Góralska kwaśnica jest fenomenem po „ciężkim dniu poprzednim”, a więc doskonale leczy kaca. Kapusta kiszona idealnie wpisuje się jako pewnego rodzaju suplement diety, który doskonale oczyszcza organizm oraz wspiera jego odporność. Na podstawie niektórych badań wiadomym jest, że regularne spożywanie kapusty może zapobiegać nowotworom.

Wobec tego zupa kapuściana jest popularna. Ponadto, zawarta w niej kapusta jest bogata w źródło witamin, w tym witaminę A, C, E, K oraz w witaminy z grupy B. W kapuście występuje także żelazo, siarka, mangan czy cynk. Co ważne, kapusta jest małokaloryczna, a spożywanie doskonałej zupy kapuścianej nie powoduje przybywania na wadze. Wręcz przeciwnie – jest doskonałym stymulatorem diety.

Zawarte w zupie kapuścianej bakterie mlekowe znajdujące się w kiszonej kapuście w związku z trwającym procesem fermentowania znacząco przyspieszają perystaltykę jelit, w konsekwencji wspomagając walkę organizmu z drożdżakami.

2. Zupa kapuściana – dieta kapuściana

Domniemywa się, że dieta kapuściana pozwala schudnąć nawet do 5 kg w ciągu jednego tygodnia. Kapusta bogata w składniki odżywcze i błonnik stanowi doskonałą alternatywę dla tłustych produktów pełnych chemii. Dieta kapuściana, której głównym składnikiem jest zupa kapuściana reguluje pracę jelit, oczyszcza je, a także działa moczopędnie.

8 powodów, dla których warto jeść kapustę
8 powodów, dla których warto jeść kapustę [10 zdjęć]

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto...

zobacz galerię

Nie można tej diety stosować dłużej niż tydzień, ponieważ jest ona uboga w wapń, białko i witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Ważne jest, aby w czasie diety pić bardzo dużo niegazowej wody. Zabrania się spożywania alkoholu, słodyczy, cukru, czerwonego mięsa itp.

Jadłospis diety kapuścianej na siedem dni:

  • 1 dzień: zupa + surowe owoce (bez czereśni, bananów i awokado) ok. 70 dag,
  • 2 dzień: zupa + warzywa ok. 1 kg (w porcjach),
  • 3 dzień: zupa + owoce (bez czereśni, bananów i awokado) ok. 50 dag, + warzywa (bez groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków) ok. 70 dag,
  • 4 dzień: zupa + 2 szklanki odtłuszczonego mleka + 2-3 banany,
  • 5 dzień: zupa + ok. 25 dag piersi kurczaka gotowanej lub grillowanej bez tłuszczu + 0,5 kg pomidorów,
  • 6 dzień: zupa + filet z mintaja ok. 25 dag duszony w 0,5 łyżeczki oleju + warzywa zielone ok. 0,5 kg,
  • 7 dzień: zupa + ok. 0,5 kg warzywa (bez groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków) + ok. 1 szklanki gotowanego ciemnego ryżu.

3. Zupa kapuściana – przepis

Przepis na zupę kapuścianą:

Zupa kapuściana
Zupa kapuściana (pixabay.com)

Składniki zupy kapuścianej: do 1,5 kg główki kapusty włoskiej, 5 świeżych pomidorów albo 0,5 l przecieru pomidorowego, zielona i czerwona papryka, 3 duże cebule, 2-3 gałązki selera naciowego, kostka bulionu warzywnego, 3 l wody, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 0,5 łyżeczki kminku i 1 łyżeczka majeranku.

Zobacz także:

Przygotowanie zupy kapuścianej: Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy oraz kostkę bulionową, a następnie wlać wodę i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Lekko nacięte pomidory zalać wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić drobno, seler poszatkować, a obraną cebulę pokroić w piórka. Kolejno warzywa dodać do gotującej się kapusty i pozostawić do dalszego gotowania na 15 minut.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy