Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii to niezbyt trudna, ale przepyszna potrawa wegetariańska. Taka gęsta, aromatyczna zupa zaspokoi pierwszy głód. To także świetny pomysł dla dzieci, by przemycić cenne wartości odżywcze. Cukinia zawiera dużo witaminy A, wpływającej pozytywnie na wzrok i stan skóry i paznokci, więc warto włączyć ją w codzienną dietę. Przygotowanie zupy jest proste i zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki:

  • 1 kg cukinii,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie przepisy kulinarne, chociaż niekiedy bardzo proste, mogą prowadzić do stworzenia bardzo ciekawego i smacznego dania. Takim daniem jest na przykład zupa z cukinii. Aby ją przygotować, należy wydrążyć i obrać ze skórki cukinię. Obieramy również ziemniaki, a następnie oba warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Po tym dodajemy kostki bulionowe i wszystko razem gotujemy, aż zauważymy, że warzywa się rozpadają. Całość należy zmiksować, dodać masło, przyprawy oraz rozdrobniony czosnek. Zupę zabielamy śmietaną. Można ją podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 258,6
Białko 8,7 g
Tłuszcz 2,4 g
Cholesterol 5,6 mg
Węglowodany 56,1 g
Błonnik 6,7 g
Witamina A 159,2 µg
Witamina C 63,2 mg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!