Zupa krem z kalafiora

Potrawa bogata w błonnik i niskokaloryczna. Chude mleko zaproponowane zamiast tradycyjnej śmietany pozwala oszczędzić nasycony tłuszcz i kalorie.

Składniki (4 porcje)

  • 400 g oczyszczonych różyczek kalafiora,
  • 800 ml bulionu jarzynowego (błyskawicznego),
  • 40 g mąki,

  • 120 ml chudego mleka,

  • 20 g margaryny dietetycznej,

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"


Sposób przygotowania

Różyczki kalafiora wrzucić do wrzątku i krótko obgotować. Zagrzać bulion, wymieszać starannie mąkę z mlekiem i wlać do bulionu, cały czas mieszając. Dodać kalafior oraz margarynę. Podgrzać zupę jeszcze raz, ale już jej nie gotować. Zmiksować ją i doprawić do smaku przyprawami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 90,4
Białko 4,5 g
Tłuszcz 3,1 g
Cholesterol 1,5 mg
Węglowodany 13,8 g
Błonnik 2,6 g
Witamina C 69,3 mg
Witamina A 37,7 µg

Komentarz

Zupa stanowi dobre źródła witaminy C ale także witamin B1 i B2 oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i fosfor. Potrawa ma działanie odkażające i antynowotworowe. Kalafior działa wzdymająco, ale poddany obróbce cieplnej i zmiksowany jest łatwiej trawiony, dzięki czemu potrawa może być spożywana nawet w przypadku diety lekkostrawnej. Zupa zawiera mało złego cholesterolu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!