Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego to potrawa o śródziemnomorskim pochodzeniu. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i beta karotenu. Zupa zawiera dużo błonnika, dlatego jest pomocna w kontroli łaknienia, redukcji masy ciała i walce z leniwymi jelitami.

Składniki

  • 250 g selera naciowego,

  • 100 ml (pół szklanki) bulionu warzywnego,
  • 1/4 małego pomidora,
  • 50 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz.


Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania

Selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować około 15 minut. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz oraz odłożoną łyżkę selera. Zupę podawać z ćwiartką pomidora.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 25,8
Białko 1,9 g
Tłuszcz 0,6 g
Cholesterol 1,2 mg
Węglowodany 5,4 g
Błonnik 2,1 g
Witamina C 9,3 mg
Witamina A 39,2 µg

Komentarz

W medycynie naturalnej seler naciowy stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Potrawa pomaga zapobiegać anemii, uwalnia od zmęczenia i podnosi odporność organizmu. Polecana osobom obciążonym dużym wysiłkiem psychofizycznym.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!