Zupa krem z zielonego groszku

Szybka w przygotowaniu, lekka zupa. Dodatek lubczyku nadaje jej oryginalny smak i cenne właściwości. Przyprawie tej przypisywano działanie zwiększające pobudliwość erogennych stref ciała człowieka, dosypywano do napojów, które określano mianem „eliksirów miłości”.

Składniki

  • bulion,

  • marchewka,
  • 2-3 ziemniaki,
  • opakowanie mrożonego zielonego groszku,

  • łyżka śmietany 18%,

  • przyprawy.


Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania

Do 0,5 litra bulionu wrzucić marchewkę i ziemniaki (według uznania około 2-3). Kiedy zaczną się gotować, wsypać całe opakowanie groszku i czekać aż się ugotuje. Na koniec dodać odrobinę śmietany i doprawić do smaku (można dodać np. szczyptę soli i lubczyku), zmiksować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 114,1
Białko 7,6 g
Tłuszcz 1,4 g
Cholesterol 2,8 mg
Węglowodany 24,8 g
Błonnik 7,4 g
Witamina C 39,3 mg
Witamina A 489,8 µg

Komentarz

W medycynie ludowej lubczykiem leczono brak apetytu, oraz bóle menstruacyjne. Zupa na bazie zielonego groszku to również skarbnica witamin i dawka białka roślinnego. Znajdziemy w niej także potas, magnez, wapń oraz witaminę E i K. Porcja zupy pomoże między innymi w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadmiaru słońca. Danie niskokaloryczne.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!