Zupa włoska z ciecierzycy

Zupa na bazie mało popularnej w polskiej kuchni ciecierzycy to źródło cennego białka. Potrawa wzmacnia i odżywia mięśnie. Łagodzi także bóle głowy, kaszel i podrażnienia górnych dróg oddechowych. Oprócz białka zawiera w sobie znaczące ilości błonnika, składników mineralnych takich jak potas, magnez, oraz witamin: A, C i witamin z grupy B.

Składniki (dla 4 osób)

  • 1,5 l wywaru warzywnego, 

  • 1 puszka ciecierzycy (odcedzona),

  • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym,

  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę),

  • gałązka świeżego rozmarynu,

  • 2 listki świeżej bazylii,

  • 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona),

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól, pieprz.



Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Dodatek
– ugotowany makaron tagliatelle.


Sposób przygotowania

Podsmażyć czosnek na oliwie, najlepiej na teflonowej patelni, na którą w następnej kolejności dołożyć pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii. Po 15 minutach przelać całość do garnka, zalać bulionem, dodać cieciorkę i natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupa jest bogatym źródłem wartościowego białka.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 438,4
Białko 27,1 g
Tłuszcz 13,2 g
Cholesterol 0,0 mg
Węglowodany 62,8 g
Błonnik 10,5 g
Witamina C 51,6 mg
Witamina A 243,9 µg

Komentarz

Natka pietruszki ma właściwości przyspieszające trawienie, leczy wzdęcia i kolki oraz reguluje pracę wątroby. Polecana kobietom, gdyż składniki zawarte w zielonych częściach pietruszki są pomocne w walce z cellulitem. Potrawa może być spożywana przez wegetarian.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.