Zupa z wieprzowiny

Mięsne zupy są bardzo charakterystyczne dla kuchni orientalnej, głównie azjatyckiej. Połączenie papryki, mięsa i sosu sojowego to znak, że danie jest bardzo pożywne.

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • kawałek imbiru,
  • 1 papryka zielona, pocięta w paski,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • gorący bulion warzywny,
  • 150 g makaronu wstążki.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Zupa wieprzowa
Zupa wieprzowa

Pyszna zupa z paskami mięsa wieprzowego i zieloną papryką podawana z makaronem i przyprawami.

zobacz galerię

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w bulionie warzywnym, odcedź i odłóż, a bulion zachowaj i odstaw. Mięso umyj i pokrój w paski. Wsadź wieprzowinę w marynatę z pieprzu, oleju, sosu sojowego i odrobiny mąki kukurydzianej. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Paprykę opłucz i potnij w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj trochę czosnku, następnie zamarynowane mięso i smaż. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wrzuć imbir i bulion warzywny, dodaj cukier. Przelej wszystko do garnka i gotuj co najmniej 45 minut, aż mięso będzie całkiem miękkie. Podawaj na gorąco z makaronem.

Komentarz:

Papryka to niskokaloryczne warzywo, idealne dla osób dbających o figurę. Jest także bogactwem witaminy młodości, to jest witaminy E. Warto spróbować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 230,45 kcal
Białka 14,58 g
Węglowodany 16,63 g
Tłuszcze 12,84 g
Błonnik 1,44 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!