Zupy dietetyczne – zasady przygotowania, dlaczego warto jeść zupy

Zupy są podstawą zdrowej diety. Zazwyczaj zawierają dużo warzyw i bardzo często sięgają po nie osoby na diecie. Jednak nie każda zupa jest dietetyczna. Jeśli chcemy schudnąć, warto zapoznać się z zasadami przygotowania dietetycznej zupy.

Zupy dietetyczne - zasady przygotowania

Gdy chcemy schudnąć, warto uzupełnić naszą dietę o warzywa, a doskonałym ich źródłem są właśnie dietetyczne zupy. Jednak zawartość kalorii w zupie i jej dietetyczność jest kwestią dyskusyjną. Zupy, które są gotowane na tłustym mięsie i zabielane śmietaną lub zagęszczane mlekiem z mąką na pewno nie znajdują się w czołówce przepisów na dietetyczne zupy. Jakich zasad powinniśmy zatem przestrzegać, gdy chcemy ugotować dietetyczną zupę?

Zobacz film: "Warzywne zupy dla rodziny"

W czasie przygotowania dietetycznej zupy najważniejszy jest dobór odpowiednich składników. Dietetyczne zupy warto przygotowywać na warzywach bogatych w składniki odżywcze i o niskiej zawartości kalorii. Wśród takich warzyw, które warto umieścić w dietetycznej zupie, na pewno powinna znaleźć się kapusta, marchew, szpinak, czy pomidory.

Przygotowując dietetyczną zupę, unikajmy natomiast tłustych mięs, na których będziemy przygotowywać wywar. Najlepiej, aby bazę do dietetycznej zupy stanowił wywar warzywny, jeśli jednak lubimy wywary mięsne lepiej wybrać kawałek chudego kurczaka bez skóry lub indyka.

Kolejnym przeciwnikiem w walce o obniżenie kaloryczności dietetycznej zupy są tłuste śmietany, które są często wykorzystywane do tzw. zabielenia zupy. Można je jednak z powodzeniem zastąpić dobrej jakości jogurtem naturalnym, jeśli lubimy białe zupy. Niestety, jeśli chcemy przygotować dietetyczną zupę, musimy również zapomnieć o zasmażce i ziemniakach, które są wysokokaloryczne i zawierają mało składników odżywczych.

Najzdrowsze zupy świata

Są lekkie, rozgrzewające i zdrowe – nie powinniśmy rezygnować z zup w codziennym menu. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Odpowiednio...

Zupy dietetyczne - dlaczego warto jeść zupy

Najważniejszym powodem, dla którego warto jeść dietetyczne zupy, jest fakt, że nie tuczą. Dietetyczna zupa nie tylko zapewni nam odpowiednią dawkę składników odżywczych, ale też uczucie sytości. Aby jednak nasza zupa była dietetyczna, warto trzymać się kilku wspomnianych wcześniej zasad.

Ponadto dietetyczna zupa to źródło wielu składników odżywczych. Dzięki dużej zawartości warzyw dietetyczna zupa stanie się doskonałym źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu i fluoru. Dietetyczne zupy dostarczą nam również spore ilości witaminy E, beta-karotenu i błonnika. Jeśli nasza dietetyczna zupa będzie przygotowana na chudym wywarze mięsnym, wówczas będzie również źródłem białka i tłuszczu. Natomiast jeśli do dietetycznej zupy dodamy kasze lub makaron uzyskamy również porcję węglowodanów, a dodając jogurt naturalny również wapnia.

Dietetyczne zupy warto jeść również jesienią i zimą. Wówczas możemy przygotować rozgrzewające dietetyczne zupy z dyni lub marchewki, które dzięki dodatkowi chilli sprawią, że szybko zrobi nam się ciepło po powrocie do domu.

Jednak co najważniejsze dietetyczne zupy to doskonały sposób, aby przemycić do naszej diety większą ilość warzyw. Dla wielu osób chcących zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe dietetyczne zupy są idealnym rozwiązaniem. Dietetyczne zupy w prosty sposób dostarczają dużej porcji warzyw i dodatkowo są naprawdę proste w przygotowaniu. Można powiedzieć, że robią się same i co ważne nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Kuchenni pomocnicy

Kuchenni pomocnicy

W kuchni wyposażonej w odpowiednie sprzęty i produkty możesz przygotować posiłki, które zachwycą twoich bliskich, a dla ciebie będą powodem do dumy.

Techniki gotowania

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO)

Najważniejsze zasady dobrego smażenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Smażenie powszechnie uważane jest za najmniej zdrową formę obróbki termicznej żywności. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i nie będziemy musieli z niego rezygnować. Wybierz dobrej jakości patelnię i używaj wyłącznie świeżego oleju. Wbrew powszechnej...

Techniki gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Błędy w kuchni Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia (...) substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy...

Techniki gotowania

Peklowanie

się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania...

Techniki gotowania

Smażenie potraw

Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje smażenia: w niewielkiej...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...

Techniki gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

Smażenie jest zdrowsze od gotowania

różne sposoby przyrządzania - smażenie, gotowanie i smażenie w mieszance oliwy z oliwek extra vergine i wody (to tradycyjna technika wykorzystywana (...) Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie....

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość zaopatrzenia się we wszystkie potrzebne (...) o każdej porze roku. Możesz piec w nim kurczaka, robić potrawki lub zupy, a także...