Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Papierowe opakowania sposobem na nadwagę

Avatar placeholder
17.03.2017 10:20
Eksperci chcą uproszczenia opakowań produktów niezdrowych
Eksperci chcą uproszczenia opakowań produktów niezdrowych (Shutterstock)

Tłusta i słodka żywność, taka jak czekolada i chipsy, powinna być sprzedawana w prostych opakowaniach papierowych, aby powstrzymać ludzi przed przejadaniem się.

Takiego zdania jest Wolfram Schultz, profesor neurologii na Uniwersytecie w Cambridge, który wezwał do uproszczenia opakowań niezdrowego jedzenia, odbierając wraz z dwoma kolegami odpowiednik Nagrody Nobla w dziedzinie badań nad mózgiem (Brain Prize).

Zapytany na konferencji prasowej o swoje poglądy dotyczące sposobu walki z otyłością, powiedział, że nie powinniśmy reklamować, propagować ani zachęcać do niepotrzebnego spożycia kalorii.

Prof. Schultz podkreśla, że kolorowe opakowania żywności o wysokiej kaloryczności sprawiają, że kupujemy jej więcej, a potem jako pierwsza rzuca nam się w oczy za każdym razem, gdy otwieramy lodówkę, przez co regularnie zjadamy więcej kalorii niż powinniśmy. Ważne, aby obniżyć pokusy w naszym środowisku do minimum.

Zobacz film: "Rehabilitacja kardiologiczna"
Opakowania produktów niezdrowych o wysokiej kaloryczności mają być wykonane ze zwykłego papieru
Opakowania produktów niezdrowych o wysokiej kaloryczności mają być wykonane ze zwykłego papieru (Shutterstock)

Profesor Schultz zdobył nagrodę razem z profesorem Peterem Dayanem z University College w Londynie i Ray'em Dolanem, dyrektorem Centre for Computational Psychiatry and Ageing w UCL Maxa Plancka UCL.

30 lat temu na Uniwersytecie we Fryburgu w Szwajcarii zaczął badać czynniki, które dają nam uczucie nagrody. Jego analizy wykazały, że hormon o nazwie dopamina sprawia, że czujemy się dobrze.

Powiedział, że istnieje proces biologiczny, który sprawia, że chcemy kupić większy samochód czy dom lub dostać awans w pracy. Za każdym razem, gdy otrzymujemy nagrodę, nasze neurony dopaminowe wpływają na kolejne zachowania - kierują nas ku coraz większej satysfakcji.

Czynniki ryzyka choroby Parkinsona (prezentacja edukacyjna)
Czynniki ryzyka choroby Parkinsona (prezentacja edukacyjna) [8 zdjęć]

Choroba Parkinsona Choroba Parkinsona jest schorzeniem neurodegeneracyjnym, czyli nieodwracalnym

zobacz galerię

Badania przeprowadzone przez naukowców prowadzą do lepszego zrozumienia chorób, takich jak parkinson. Osoby cierpiące na to schorzenie otrzymują leki zwiększające poziom dopaminy. Czasami, jako efekt uboczny, mogą stać się uzależnieni od hazardu lub zakupów.

Pomysł, aby sprzedawać żywność wysokokaloryczną w zwykłym papierze, został pozytywnie przyjęty przez niektórych działaczy w dziedzinie zdrowia publicznego, podczas gdy krytycy są zdania, że jest to przykład nadmiernej kontroli, który ograniczyłby wolny wybór konsumenta.

Duncan Stephenson, Dyrektor Spraw Zagranicznych w organizacji charytatywnej Royal Society for Public Health, powiedział wczoraj, że wszyscy powinni zdawać sobie sprawę, że niezdrowe wybory i pokarmy są atrakcyjniejsze, a także częściej reklamowane niż alternatywy korzystne dla zdrowia.

ZOBACZ TAKŻE:

Dlatego wszelkie inicjatywy, które mogą zapobiec nadmiernemu spożyciu śmieciowego jedzenia, są warte zainteresowania.

"Chociaż wprowadzenie jednolitych opakowań dla żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru może być bardziej skomplikowane niż w przypadku tytoniu, to na pewno warto zrozumieć, w jaki sposób wpłynie na postrzeganie tych produktów przez konsumentów, a ostatecznie na zachowania w czasie zakupów" - powiedział.

Eksperci podkreślają, że należy jak najszybciej rozwiązać problem otyłości, a mniej atrakcyjne opakowania produktów mogą się do tego przyczynić. Należy jednak pamiętać, że jak w przypadku każdej tego typu interwencji, poprawę nawyków będzie można zauważyć tylko u niektórych osób.

Nie jest to pierwsze badanie, pokazujące, jak wygląd danego produktu wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Kilka miesięcy temu naukowcy dowiedli, że jasne opakowania częściej kojarzone są ze zdrową żywnością, a produkty w ciemniejszych opakowaniach uważane są za smaczniejsze.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze