Żywienie w szpitalu - problem ogólnoświatowy?

Brak apetytu i niedożywienie u chorych ludzi są obszarami zainteresowania polityki zdrowotnej, zdrowia publicznego i ekonomii społecznej w krajach wysoko i nisko rozwiniętych.

„Zapewnienie odpowiedniego odżywienia powinno być częścią całościowego planu leczenia” - mówi Karin Schindler, ekspert żywieniowy na Wydziale Medycznym Uniwersytetu w Wiedniu.

Zachorowalność i umieralność jest nawet 8-krotnie większa u pacjentów niedożywionych - w niektórych przypadkach wydłuża to także czas przebywania w szpitalu.

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"

„Z drugiej strony musimy pamiętać, że 50-60 proc. pacjentów nie zjada całego posiłku, który jest oferowany, a to znacznie zmniejsza całościowe spożycie pożywienia” - dodaje Karin Schindler.

Niedożywienie pacjentów w szpitalach utrudnia im powrót do zdrowia
Niedożywienie pacjentów w szpitalach utrudnia im powrót do zdrowia (Shutterstock)

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu obecnie badają czynniki, które mają wpływ na spożywanie pokarmów danego dnia i ich podłoże.

Badania oparte na analizie 91 245 hospitalizacji zostały opublikowane w czołowym magazynie „American Journal of Clinical Nutrition”. Założenia takie jak ograniczona możliwość poruszania się, niezamierzona utrata masy ciała czy mniejsze spożycie pokarmu w stosunku do poprzedniego tygodnia oznaczają istotnie większe ryzyko spadku przyjmowania pokarmów.

Bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni, a także najmłodsi i najstarsi pacjenci w porównaniu z osobami w wieku między 40 a 79 rokiem życia. Te założenia są praktycznie jednakowe wszędzie, nawet w krajach, takich jak USA, gdzie pacjenci posiadają większe BMI niż w pozostałych nacjach. Schemat jest wszędzie podobny - choroba idzie w parze ze zmniejszonym apetytem.

Tym możesz się zarazić w szpitalu
Tym możesz się zarazić w szpitalu [6 zdjęć]

Szpital tylko z pozoru jest miejscem bezpiecznym. Choć tego nie widać, w powietrzu, na klamkach, podłogach...

zobacz galerię

Pojawienie się któregokolwiek z założeń powinno być powodem do niepokoju. Zwyczaje żywieniowe pacjentów powinny być monitorowane i poddawane odpowiednim zmianom, zaznaczają eksperci z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu. Tłumaczenia typu: „jestem chory, więc nie jem” albo „przynajmniej tracę na wadze” są nie do przyjęcia i pogarszają rokowania. Te grupy ryzyka wymagają szczególnej uwagi.

„Monitorowanie zachowań żywieniowych chorych powinno być elementem holistycznego podejścia do pacjenta. Należy poddać je ocenie przy przyjęciu do szpitala za pomocą prostych pytań. Dobrze jest też wyjaśnić pacjentom, dlaczego właściwe odżywienie ma tak duże znaczenie" - dodaje Schindler.

Specjalistka podsumowuje, że konieczne są również pewne zmiany strukturalne, takie jak możliwość zaoferowania mniejszych porcji, pożywne przekąski między posiłkami i możliwość przygotowania jedzenia według osobistych preferencji. Pomocne może okazać się również zaangażowanie rodziny, która będzie zachęcać pacjentów do jedzenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.