Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona jest specjalnym symbolem – przekreślony kłos pszenicy.

Żywność w celiakii

Osoby z celiakią nie mogą spożywać żywności zawierającej gluten, ponieważ po jego spożyciu następuje uszkodzenie kosmków jelitowych. Kosmki jelitowe mają za zadanie wchłanianie strawionych składników odżywczych – białek, tłuszczów i węglowodanów. W celu zapobiegnięcia rozwojowi nietolerancji glutenu lub celiakii, do diety dziecka wprowadza się produkty zawierające gluten w piątym miesiącu życia w przypadku dzieci karmionych piersią, natomiast u dzieci spożywających mleko modyfikowane w siódmym miesiącu życia. Osoby z nietolerancją glutenu muszą przede wszystkim unikać żywności wysoko przetworzonej i wyrobów garmażeryjnych, gdyż mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Do żywności bezglutenowej zaliczane są:

  • mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne bez dodatku musli,
  • sery białe i żółte,
  • masło, margaryna,
  • wędliny typu szynka wędzona, polędwica sopocka, kiełbasa żywiecka,
  • mięso i ryby,
  • kasza kukurydziana,
  • ciasta przygotowane z mąki kukurydzianej,
  • czekolada, kakao,
  • dżemy,
  • warzywa i owoce,
  • ryż biały i brązowy.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdują się gotowe produkty bezglutenowe takie jak pieczywo, makarony, a także ciastka i ciasta. Podczas kupowania żywności należy dokładnie czytać etykiety. Osoby z celiakią nie mogą spożywać produktów, które zawierają pszenicę, żyto oraz jęczmień. Produkty zbożowe wykorzystywane są do produkcji wielu produktów spożywczych i mogą być dodawane na różnych etapach produkcji.

Żywność dla osób z celiakią

W 2009 roku w Rozporządzeniu Komisji Unii Europejskiej zostały zamieszczone szczegółowe informacje dotyczące żywności bezglutenowej. Według niej żywność bezglutenowa składa się lub jest wyprodukowana z surowców niezawierających pszenicy oraz jej odmian (durum, orkisz, kamut) oraz żyta, jęczmienia i owsa. W takich produktach zawartość glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg produktu. Jako żywność bezglutenową określa się również produkty spożywcze, w których występuje jedno lub więcej zbóż zawierających gluten, ale które zostały specjalnie przetworzone, aby nie zawierały glutenu. W takich produktach gluten nie może przekraczać 20 mg/kg produktu. Osoby z nietolerancją glutenu mogą natomiast spożywać produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 100 mg/kg produktu. Zazwyczaj zawierają one ziarna zbóż (pszenica, żyto, owies, jęczmień), które zostały specjalnie przetworzone w celu obniżenia w nich zawartości glutenu.

Osoby z nietolerancją glutenu nie muszą spożywać tylko pieczywo chrupkie ryżowe lub kukurydziane. W specjalnych sklepach można bowiem nabyć specjalne pieczywo bezglutenowe, chleb gryczany, mleczny. Pieczywo bezglutenowe można również przygotować w domu, ze specjalnego koncentratu ciasta bezglutenowego.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla alergików
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Diety dla alergików
Diety dla alergików

Czego nie należy podawać dziecku z alergią?

wypadku alergikowi grozi reakcja alergiczna (łagodna bądź ostra), która może prowadzić do poważnych chorób, a nawet śmierci. Dieta alergika powinna (...) W leczeniu alergii najważniejsze jest stworzenie odpowiedniej diety...

Diety dla alergików

Dieta dla alergików pokarmowych

Odpowiednia dieta dla alergików pokarmowych to ważny element kuracji, która złagodzi dokuczliwe objawy. Alergia pokarmowa pojawia się, kiedy układ (...) może zmagać się z reakcją alergiczną na prawie każdy składnik jedzenia. Jednak okazuje...

Diety dla alergików

Laktoza - nietolerancja, alergia, dieta

: pierwotną, która wymaga zachowywania diety przez całe życie i wtórną, której leczenie opiera się na okresowej eliminacji mleka i zastosowaniu mieszanek (...) muszą przestrzegać diety z wyłączeniem laktozy przez całe...

Diety dla alergików

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną (...) reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety....

Diety dla alergików

"Dieta bezglutenowa. Co wybrać?" - nowość od Wydawnictwa PZWL

wśród dostępnych produktów, starcimy zbędne kilogramy i poszerzymy swoją wiedzę na temat diety bezglutenowej. W książce zostały omówione właściwości (...) glutenu, zasady diety bezglutenowej, sposoby układania menu,...

Diety dla alergików

Dieta dziecka z alergią pokarmową

naszego dziecka w zależności od czynników wywołujących alergię, jak również pod kątem zapobiegania alergii. Wykluczając pewne produkty z diety dziecka (...) , u znajomych. Alergia na mleko Z diety dziecka cierpiącego...

Diety dla alergików

Dieta bez soi - przepisy

Alergia na soję należy do dosyć popularnych alergii pokarmowych. Nie za każdym razem reakcja alergiczna na soję będzie taka sama, ponieważ różne rodzaje produktów zawierających soję wywołują reakcje o mniejszej lub większej intensywności. Dla przykładu...

Diety dla alergików

Alergeny pokarmowe

. Przykładem takiej diety może być dieta bezglutenowa, polegająca na eliminacji z menu produktów zawierających gluten, czyli pokarmów mających w swoim

Diety dla alergików

Alergia na mleko u dziecka

Alergia na mleko u dziecka

Jedną z najczęściej spotykanych i najpowszechniejszych alergii jest alergia na mleko krowie. Pojawia się ona najczęściej u małych dzieci karmionych butelką, choć nie jest to regułą, bo może wystąpić także u maluszków karmionych mlekiem matki.