Żywność funkcjonalna - dowiedz się, czym jest

Żywność funkcjonalna i jej dzialanie

Okazuje się, że żywność silnie oddziłuje na zdrowie i samopoczucie człowieka.

Brak regularnych posiłków, fast food na obiad, jedzenie w pośpiechu – brzmi znajomo? Większość z nas zapomina o tym, że podstawą wysokiej formy i dobrego samopoczucia jest spożywanie zdrowych produktów. W myśl zasady „jesteś tym, co jesz” warto zatem przyjrzeć się temu, co mamy na swoich talerzach, stopniowo wyeliminować ze swojej diety wszystkie szkodliwe składniki i zamienić je na żywność funkcjonalną.

Czym jest żywność funkcjonalna?

Idea żywności funkcjonalnej odnosi się do filozofii Wschodu, według której pożywienie może spełniać funkcje lecznicze. Żywność funkcjonalna oznacza produkty, które w wyniku dodania lub wyeliminowania pewnych składników wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Mogą m.in. regulować pracę układu pokarmowego, zwiększać odporność, wykazywać działanie przeciwzapalne i wspomagać leczenie różnych chorób. Mówiąc o żywności funkcjonalnej, mamy na myśli produkty, które spożywamy na co dzień i są podstawą naszego jadłospisu. Muszą być one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz różnych witamin i składników mineralnych. W ich składzie powinniśmy znaleźć również probiotyki i prebiotyki. Do żywności funkcjonalnej zaliczamy także produkty niskokaloryczne oraz artykuły spożywcze o niewielkiej zawartości cholesterolu i sodu.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Rodzaje żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalną możemy podzielić, biorąc pod uwagę jej przeznaczenie lub skład. Na sklepowych półkach znajdziemy artykuły spożywcze produkowane z myślą o dzieciach, osobach starszych, kobietach ciężarnych czy też sportowcach. Ze względu na skład możemy wyróżnić m.in. żywność funkcjonalną wzbogaconą o fitosterole, czyli związki wytwarzane przez rośliny. Obniżają one poziom cholesterolu oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Występują m.in. w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, sezamie i pieczywie gruboziarnistym. Korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego wykazuje także żywność probiotyczna. Zawarte w niej żywe kultury bakterii pomagają przywrócić naturalną równowagę flory jelitowej. Ich źródłem są np. jogurty, kefiry oraz maślanki. Są one wskazane szczególnie dla osób, które mają osłabiony układ pokarmowy po kuracji antybiotykowej. Innym rodzajem żywności funkcjonalnej są produkty z zawartością witamin oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Należą do nich m.in. napoje, soki owocowe i warzywne oraz płatki śniadaniowe. Dobrym pomysłem jest również wybór produktów o obniżonej zawartości cholesterolu.

Zalety żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna może znacznie poprawić stan naszego zdrowia. Zapobiega bowiem wielu chorobom układu pokarmowego i naczyniowego, zmniejsza również ryzyko rozwoju nowotworów i pojawienia się osteoporozy. Po żywność funkcjonalną powinny sięgać także osoby narażone na sytuacje stresowe oraz uzależnione od papierosów. Wzbogacenie codziennych posiłków o tego rodzaju produkty pomoże opóźnić proces starzenia, zwiększyć siły obronne organizmu i zachować dobrą kondycję fizyczną i psychiczną.

Weronika Misiuk, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO)

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO) Odtwórz wideo

Na jajkach, które możemy obecnie kupić w sklepach, znajdują się symbole liczbowe i literowe. Co oznaczają te symbole i które z jajek są najzdrowsze dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania...

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...