Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

W sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę należy zadbać o nasz system immunologiczny poprzez zdrową dietę. W tym okresie niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale też doskonale wzmacniają odporność organizmu.

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Żywność funkcjonalna a odporność

Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.

Produkty probiotyczne zawierają wyselekcjonowane kultury bakterii lub drożdży. W trakcie infekcji bakteryjnych przyjmowanie antybiotyku osłabia działanie układu pokarmowego i niszczy naturalną mikroflorę naszego organizmu. Jej odbudowa i powrót do prawidłowego funkcjonowania może zająć aż pół roku. Dlatego tak ważne jest spożywanie kefirów , jogurtów lub maślanek, które są źródłem bakterii probiotycznych. W przypadku długotrwałych kuracji antybiotykowych ich działanie może okazać się niewystarczające. Warto wtedy wspomagać się specjalnymi preparatami dostępnymi w aptekach, które pomagają w krótszym czasie przywrócić naturalną florę bakteryjną. Przyjmowanie antybiotyków bez osłony w postaci żywności probiotycznej może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu i spowodować grzybicę układu pokarmowego. Produkty probiotyczne regulują procesy trawienne oraz wpływają na produkcję przeciwciał. Są także źródłem wapnia , pełnowartościowego białka oraz witamin A , D i B. Bakterie mlekowe możemy odnaleźć również w kapuście i ogórkach.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Zalety stosowania probiotyków

Stosowanie probiotyków może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Żywność funkcjonalna zawierająca bakterie probiotyczne ułatwia trawienie pokarmów. Wpływa również na lepsze przyswajanie witamin oraz minerałów. Podawanie bakterii probiotycznych zwiększa odporność na zakażenia oraz zapobiega alergiom. Niektóre szczepy wykazują także działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo probiotyki zmniejszają poziom cholesterolu. Wybierając konkretne produkty probiotyczne, warto dokładnie czytać wszystkie etykiety. Wiele jogurtów czy kefirów, które znajdujemy na sklepowych półkach, chociaż zawiera etykietkę „żywe kultury bakterii”, nie należy do probiotyków. Należy dokładnie sprawdzać, jakie konkretne szczepy bakterii wchodzą w ich skład.

Znaczenie prebiotyków

Aby wzmocnić odporność, samo spożywanie produktów probiotycznych nie wystarczy. Konieczne jest również przyjmowanie prebiotyków, które mają za zadanie pobudzić florę bakteryjną jelita grubego do wytwarzania wartościowych bakterii. Należą do nich: skrobia, oligosacharydy oraz polisacharydy. Warto zatem codzienną dietę wzbogacić o produkty prebiotyczne, które usprawniają działanie układu pokarmowego i dodatkowo są pokarmem dla bakterii probiotycznych. Źródła probiotyków to m.in. warzywa: cebula, szparagi, por oraz czosnek. W dużych ilościach występują także m.in. w pszenicy oraz bananach.

Żywność funkcjonalna w postaci probiotyków może stanowić doskonałą ochronę organizmu przed infekcjami. Warto zatem jak najszybciej zadbać o system immunologiczny i uzupełnić swoją lodówkę o zapasy zdrowych i pożywnych jogurtów.

Weronika Misiuk, ponad rok temu

Żywność ekologiczna

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Żywność ekologiczna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Poszukiwanie produktów ekologicznych

Szukanie ekologicznej żywności Produkty ekologiczne są dostępne w większości sklepów - wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO) Odtwórz wideo

Dokonując zakupów warto zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Zdarza się bowiem tak, że produkty, które mają na opakowaniu nazwę „eco" lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej....

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO) Odtwórz wideo

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób,...

Żywność ekologiczna

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO)

Oznaczenia na ekologicznych jajkach (WIDEO) Odtwórz wideo

Na jajkach, które możemy obecnie kupić w sklepach, znajdują się symbole liczbowe i literowe. Co oznaczają te symbole i które z jajek są najzdrowsze dla konsumentów? O których jajkach można powiedzieć, że są ekologiczne? Na te pytania...

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) pod bieżącą wodą, nawet te zakupione w sklepie ze...