żywność złej jakości

Uroda

Producenci wytwarzają żywność niższej jakości na rynki Europy Wschodniej

supermarketów we Wschodniej Europie trafiać mogą produkty niższej jakości. Urząd Bezpieczeństwa Żywności Węgier, NEBIH, przyjrzał się 24 produktom (...) ma zamiar podjąć. Węgry nie są osamotnione w swojej działalności. Słowacki organ nadzorujący jakość produktów stwierdził, że kilkanaście

Żywność ekologiczna

Żywność wzbogacona

mineralnych. Również jakość żywności, która zajduje się na półkach sklepowych, nie jest zadowalająca. Najczęściej jest wzbogacana technologicznie (...) , ponieważ ciężko jest znaleźć żywność, która nie byłaby wzbogacona różnymi syntetycznymi dodatkami. Obecnie wiele wyrobów spożywczych zawiera w swoim...

Zdrowe odżywianie

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności (...) biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej

Żywność ekologiczna

Czym jest żywność ekologiczna? (WIDEO)

jakości, który jest poświadczeniem naturalnych warunków produkcji. Taki rodzaj żywności jest bowiem poddawany ciągłej kontroli. Co wyróżnia żywność (...) " lub „naturalny" nie spełniają rygorystycznych kryteriów stawianych żywności ekologicznej. Na pudełeczku warto więc poszukać w...

Żywność ekologiczna

Polskie badania nad żywnością bioaktywną

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad żywnością bioaktywną. Być może w niedalekiej przyszłości uda im się uzyskać (...) czasu sprawiają, że często zaniedbujemy tą sferę naszej egzystencji. Jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagi na jakość i wartości odżywcze spożywanych

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości (...) owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności produktów spożywczych, jednak należy wziąć

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność ekologiczna

organizmów. Rolnictwo ekologicznie produkuje żywność ekologiczną, a ponadto nie zanieczyszcza gleby i wód gruntowych. Żywność wysokiej jakości (...) Żywność ekologiczna często bywa zamiennie stosowana z określeniem zdrowa żywność. Jednakże pojęcia te nie są synonimami,...

Ciąża i dziecko

Jak rozpoznać ekologiczną żywność?

 właśnie takie jest? Jak się okazuje, by kupić czystą, zdrową i naturalną żywność zamiast na zachwalające je opisy należy patrzeć na znaki certyfikatów. Jak i po czym poznać (...) na ekologię. Coraz więcej Polaków je świadomie, wybierając produkty wyższej jakości. Czy to zawsze oznacza ekologię? Niekoniecznie. Ekologiczne...

Newsy

Antybiotyki i hormony w żywności. Czy to nam grozi?

, że żywność w Polsce jest bezpieczna, a jej jakość - jedną z najwyższych na świecie. A specjaliści nie do końca wierzą w możliwości prawne. - Prawo (...) . - Jeśli jednak wejdzie w życie umowa o wolnym handlu z Kanadą, na polski rynek może trafić mięso wątpliwej jakości - przestrzega Instytut Globalnej

Zdrowe odżywianie

Ortoreksja - uzależnienie od zdrowej żywności

o jakości żywności. Oto lista objawów ortoreksji: • Niezwykle restrykcyjne wybory produktów pod kątem zarówno gatunku, jak i kalorii. • Brak (...) Masz obsesję na punkcie zdrowej żywności? Sprawdź, czy nie chorujesz na ortoreksję. Czym jest ortoreksja? Wokół nas aż roi się od porad

Żywność ekologiczna

Gdzie kupić ekologiczną żywność?

jednak wie, gdzie szukać sklepów oferujących właśnie taką żywność, dlatego plany zdrowego odżywiania często spoczywają na etapie planowania. Tymczasem aktualna moda (...) ekologiczne Jednym z najbardziej oczywistych miejsc, w których z pewnością znajdziemy to, czego szukamy są sklepy ze zdrową żywnością, określane

Żywność ekologiczna

Co warto wiedzieć o żywności modyfikowanej genetycznie?

Żywność modyfikowana genetycznie, powszechnie nazywana także GMO, to wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, których DNA zostało (...) temu zwiększyć światową produkcję żywności. Na czym dokładnie polega modyfikacja genetyczna? Po pierwsze, naukowcy wybierają roślinę, której DNA chcą

Newsy

Powstanie nowa inspekcja. Czy żywność będzie bezpieczna?

i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa (IH). Częściowy udział w kontroli żywności (...) Mnisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje reformę systemu bezpieczeństwa żywności. Dotychczasowe inspekcje sprawujące nad nim nadzór...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna - charakterystyka, wymagania, skład

Zdrowa żywność funkcjonalna zdobywa coraz większe rzesze zwolenników. W wyniku jej spożywania poprawia się jakość codziennej diety. Jednak co kryje (...) się za tym enigmatycznym pojęciem? Żywność funkcjonalna, oprócz dostarczania składników odżywczych, wpływa również na organizm człowieka: polepsza

Żywność ekologiczna

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości? (WIDEO)

przemianę materii. Spożywanie zdrowej żywności jest wskazane dla wszystkich - bez względu na płeć i wiek. Oczywiście produkty żywnościowe wpływają (...) korzystnie na organizm, jeżeli są zdrowe, świeże i pełne witamin. Najlepsze są te, które określane są jako ekologiczne. Zdrowa żywność ekologiczna

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Liofilizacja - technologia produkcji żywności na miarę XXI wieku

Liofilizacja to sposób przetwarzania żywności z pominięciem fazy ciekłej, który nie wymaga dodawania żadnych konserwantów. Z zamrożonego produktu (...) jedynie do przygotowywania żywności przeznaczonej dla astronautów i kosmonautów, udających się na długie misje kosmiczne. Z biegiem lat technologia

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Skutki złej diety

. Skutki złej diety mogą sprawić, że nasz organizm przestanie prawidłowo funkcjonować. Jakich diet unikać? Dieta odchudzająca

Ciąża i dziecko

Migrena obniża jakość życia. Trzeba ją leczyć - wywiad z prof. Jean Schoenenem

Migrena to nie tylko ból głowy. To także drastycznie obniżona jakość życia, gorsze samopoczucie. Może prowadzić do depresji i innych zaburzeń (...) wyłączenie z normalnej egzystencji i, proporcjonalnie do częstości ataków, drastycznie obniża jakość życia, ale nie jest chorobą śmiertelną. Jednakże

Dieta dla cukrzyka - rodzaje cukrzycy, leczenie żywieniowe, jadłospis

Żywność dla diabetyków

, czy żywność dla diabetyków powinna być niskowęglowodanowa, a także tego, jakie owoce i warzywa można jeść. Indeks glikemiczny Chorzy na cukrzycę (...) , które są szczególnie zalecane, a których powinni się wystrzegać. Żywność dla diabetyków nie może składać się z węglowodanów prostych, więc trzeba unikać

Dieta na zdrowe oczy

Antyoksydanty w żywności

Dieta na oczy Zdrowa dieta pomaga neutralizować wolne rodniki, które niekorzystnie wpływają na nasz wzrok.

Produkty żywnościowe

Szkodniki w żywności

Nie tylko my korzystamy z naszych kuchennych zapasów. Bardzo często w mąkach, ryżu, kaszach czy makaronach możemy znaleźć szkodniki żywności. Czy owi (...) - jak zmienia życie? - Liofilizacja - technologia produkcji żywności na miarę XXI wieku - Jakie kosmetyki przechowywać w lodówce? Wyjątkiem

Barwniki i konserwanty

Konserwanty żywności

Konserwanty dodawane do żywności poprawiają walory smakowe, wygląd zewnętrzny produktu, ale także przedłużają świeżość i czas ich przechowywania (...) . Dlatego niedodawanie ich do żywności jest praktycznie niemożliwe. Możemy jednak indywidualnie ograniczyć spożywanie takich produktów, ponieważ w nadmiarze

Ból kręgosłupa - rodzaje, przyczyny, leczenie, domowe sposoby na ból kręgosłupa

Poznaj przyczyny złej postawy ciała

Prawidłowa postawa ciała To ważne, aby nieustannie kontrolować postawę własnego ciała. Odpowiednio wyprostowane plecy oraz układ nóg w czasie siedzenia mogą uchronić kręgosłup przed komplikacjami. Zastanawiasz się, jakie czynniki mają wpływ na przyjmowaną przez ciebie pozycję? Słabe mięśnie Jedną z głównych przyczyn odpowiedzialnych za przyjmowanie...

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

nowotworowych w organizmie, a tym samym prowadzić do rozwoju nowotworów złośliwych. Rakotwórcza żywność zwiększają również ryzyko nawrotu śmiertelnej (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light Żywność oraz napoje dietetyczne to najgorsi zabójcy. Niską kaloryczność zapewniają...

Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona (...) jest specjalnym symbolem - przekreślony kłos pszenicy. Żywność w celiakii Osoby z celiakią nie mogą spożywać żywności zawierającej gluten

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak sposób odżywiania wpływa (...) nie reguluje nazewnictwa produktów z kategorii light. Sytuację tę wykorzystują producenci, nazywając tak żywność, która nie powinna nigdy znaleźć

Techniki gotowania

Termiczna obróbka żywności

zachowamy wszystkie najważniejsze walory posiłku - jego smak, aromat oraz wartości odżywcze. Przetwarzanie żywności Pod skomplikowaną nazwą (...) „termiczna obróbka żywności", kryje się szereg czynności wykonywanych przez nas niemalże codziennie - gotowanie potraw, podgrzewanie, pieczenie, grillowanie

Mięso

Trujące dioksyny w żywności

Dioksyny to bardzo toksyczne substancje występujące w żywności, szczególnie pochodzenia zwierzęcego (mięso, oleje, mleko). Spożywanie żywności (...) w powietrzu, jak i wodzie, a także w przedmiotach codziennego użytku, jednakże głównym źródłem narażenia na te substancje jest żywność. Zawartość

Kuchnia i gotowanie

Zasady przechowywania żywności

Odpowiednie przechowywanie żywności jest niezwykle ważne - zarówno ze względów higienicznych, zdrowotnych, jak również naszego bezpieczeństwa (...) . Ponadto pozwala na zminimalizowanie problemu marnowania pokarmu. Wprowadzenie zasady odpowiedniego przechowywania żywności pozwala również na lepsze

Zdrowe odżywianie

ABC zdrowego przechowywania żywności

, dotyczących przechowywania żywności w taki sposób, by jak najdłużej zachować jej wartości odżywcze oraz zapobiec jej wyrzucaniu. Odpowiednia lodówka (...) ma już swoje lata, są spore szanse, że nie chłodzi w wystarczającym stopniu, bądź zamraża przechowywaną w nim żywność. Jeśli tak właśnie się dzieje

Zasady przechowywania żywności

ABC przechowywania żywności

pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu żywności w lodówce. Rozmieszczenie artykułów spożywczych to klucz Górna półka lodówki: Górna półka

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością (...) , przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już nieco inaczej - żywność...

Żywność ekologiczna

Kontrola żywności ekologicznej (WIDEO)

Żywność ekologiczna jest produkowana metodami naturalnymi, które mają na celu eliminowanie środków ochrony roślin i pestycydów. Rolnictwa (...) ekologiczne wytwarzają pokarmy w czysty i bezpieczny sposób, bez syntetycznych metod i genetycznie modyfikowanych substancji. Żywność pochodząca z upraw

Wady wzroku

Lentivu - nowa jakość widzenia

. Ze względu na pogarszającą się jakość widzenia ponad połowa Polaków nie jest w stanie bez okularów lub soczewek rozpoznać numeru nadjeżdżającego

Barwniki i konserwanty

Uwaga na fosforany w żywności (WIDEO)

Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in (...) śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak wybierać zdrową żywność? (WIDEO)

Świat zwariował na punkcie zdrowej żywności. Chcemy jeść zdrowo, aby poprawić nasze samopoczucie, wygląd i ogólne funkcjonowanie organizmu. Z dnia (...) na dzień wzrasta zainteresowanie zdrową żywnością, w sklepach pojawiają się nowe produkty, które mają wspomagać nasz organizm, ale trudno

Zdrowe odżywianie

Substytuty cukru w żywności

zdrowie i masę ciała, ale także samopoczucie. Producenci żywności wyszli naprzeciw amatorom słodyczy i zaczęli dodawać do żywności różne substytuty (...) ). Popularne słodziki są więc w większości sztucznymi wyrobami, dlatego też ich dodawanie do żywności jest ściśle kontrolowane przez Europejski...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w sposób próżniowy pozwala utrzymać jej smak i świeżość nawet 3-5 razy dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Dzieje (...) się tak, ponieważ produkty spożywcze nie mają wówczas styczności z powietrzem. Pakowanie próżniowe uniemożliwia dotarcie do żywności bakterii, a

Barwniki i konserwanty

Związki mutagenne i kancerogenne w żywności

tych szkodliwych substancji jest niewłaściwe przechowywanie żywności, jak również nieodpowiednia obróbka technologiczna. Jak to się dzieje zatem, że określone (...) się nieco bliżej najlepiej poznanym związkom rakotwórczym, powszechnie występującym w spożywanej przez nas żywności. Mykotoksyny Jest to grupa związków

Żywienie

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności

Cisi zabójcy W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich produktach (...) (również w tych, które serwujemy dzieciom). Chemia używana do produkcji żywności ma za zadanie przedłużyć okres jej przydatności do spożycia, poprawić smak

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna, która zwiększa odporność

niezastąpiona jest żywność funkcjonalna w postaci probiotyków i prebiotyków, które nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale też doskonale wzmacniają (...) w postaci żywności probiotycznej może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu i spowodować grzybicę układu pokarmowego. Produkty probiotyczne

Zdrowe odżywianie

Lody probiotyczne jako żywność funkcjonalna

z ulubionych letnich słodyczy. Probiotyki - przykład żywności funkcjonalnej Zgodnie z definicją ustaloną przez WHO - "Probiotyki to żywe (...) zachorowania". Wchodzą one w skład żywności funkcjonalnej, której celem jest profilaktyka oraz leczenie różnych dolegliwości. W przewodzie pokarmowym

Żywność ekologiczna

Zdrowa żywność funkcjonalna

Badania potwierdziły, że żywność funkcjonalna obniża ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób, m.in. choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporozę, nadciśnienie, choroby kobiece, cukrzycę.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Nie daj się oszukać, kupując żywność!

jak ulubione przez producentów żywności hasła, takie jak: „świeży", „bez konserwantów" czy „naturalny". Określenia te dobrze wyglądają na opakowaniu (...) , by wybrać najbardziej wartościowe i najzdrowsze artykuły. Najważniejsze są lista składników oraz tabela wartości odżywczych. Warto także realistycznie spojrzeć na hasła, którymi...

Uroda

Czy nasza żywność wymaga wzbogacania?

Wzbogacanie żywności określa się mianem fortyfikacji (ang. fortification, 'wzmocnienie'). Ta praktyka przemysłowa polega na dodawaniu do produktu (...) spożywczego jednego bądź kilku składników odżywczych. Celem takiego zabiegu jest poprawa stanu zdrowia osób spożywających tego rodzaju żywność. Rodzaje

Żywność ekologiczna

Komu polecana jest żywność funkcjonalna?

Termin „żywność funkcjonalna" (ukuty w Japonii w 1984 roku) odnosi się do takich produktów spożywczych, które posiadają udowodnione naukowo (...) samopoczucia oraz zmniejszenia ryzyka zachorowania na konkretne choroby. Do klasyfikacji jako funkcjonalna, żywność musi posiadać przynajmniej jedną taką