- dr n. med. Szymon Kujawiak
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Trzy rodzaje produktów, które sprawiają, że bolą cię stawy
Zesztywniałe, obrzęknięte i bolesne stawy skutecznie utrudniają sprawne funkcjonowanie.
Według danych Instytut Reumatologii w Warszawie, na choroby reumatyczne cierpi co czwarty Polak. 1,5 miliona mieszkańców naszego kraju pobiera rentę z tej przyczyny.
Skłonność do wystąpienia tego typu dolegliwości często dziedziczymy po przodkach. Nie bez winy jest jednak prowadzony przez nas tryb życia.
Uciążliwy ból może pojawić się w odpowiedzi na różnego typu przeciążenia związane np. z wykonywaną pracą czy uprawianym sportem.
Okazuje się także, że na kondycję stawów może wpływać dieta. Oto trzy rodzaje produktów, które zwiększają ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Pomidory
Chociaż pomidory znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, osoby cierpiące z powodu szczególnego rodzaju zapalenia stawów, jakim jest dna moczanowa (nazywana także podagrą lub artretyzmem), powinny ograniczyć ich spożywanie.
Okazuje się bowiem, że warzywa te powodują wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi. Zbyt duża ilość tego związku nie może ulec rozpuszczeniu, więc dochodzi do jego krystalizacji.
Ostre kryształki określane jako moczany odkładają się w tkankach okołostawowych i stawach, wywołując stan zapalny.
Warto pamiętać, że obniżeniu poziomu kwasu moczowego sprzyja odpowiednia dieta. Należy unikać jedzenia produktów obfitujących w związki o nazwie puryny, które występują m.in. w podrobach, pasztetach czy tłustych rybach, a także w czekoladzie i herbacie.
Zaleca się natomiast spożywanie produktów zbożowych oraz mlecznych, miodu, warzyw, owoców. Nie można zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu.
Oleje roślinne
Wiele mówi się na temat prozdrowotnych właściwowści kwasów omega-3 i omega-6.
Podczas gdy te pierwsze okazują się pomocne w walce z bólem, omega-6 mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Wykazują bowiem działanie prozapalne, dlatego ich nadmiar może okazać się szczególnie groźny dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów.
Aby nie narażać się na nasilenie dolegliwości, warto zatem unikać częstego używania oleju kukurydzianego, sojowego, słonecznikowego czy sezamowego, które uchodzą za najważniejsze źródła tego związku.
Zmniejszenie spożycia kwasów omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu ilości omega-3 nie tylko hamuje postęp choroby, ale świetnie przeciwdziała pojawieniu się pierwszych objawów.
Słodkie napoje gazowane
Uważane za główną przyczynę otyłości wśród amerykańskiego społeczeństwa napoje gazowane przyczyniają się do rozwoju dolegliwości artretycznych – tak wynika z badań opublikowanych w "Jurnal of the American Medical Association".
Testy przeprowadzone przez naukowców z Harvardu dowodzą, że regularne picie tego typu napojów może skutkować wspomnianą podagrą, przy czym u kobiet ryzyko wzrasta aż o 79 proc..
Należy zaznaczyć, że otrzymane wyniki były niezależne od innych czynników, takich jak choćby wiek, menopauza, zażywanie leków moczopędnych czy indeks masy ciała, które bierze się pod uwagę, badając skłonności do rozwoju chorób stawów.