Onkologia
Onkologia (gr. onkos – guz) jest gałęzią medycyny, która zajmuje się nowotworami, ich rozpoznawaniem i leczeniem. Badania onkologiczne mają na celu ustalenie przyczyn występowania i mechanizmów powstawania nowotworów, a także określenie sposobów ich zapobiegania, wykrywania i metod leczenia. Nowotworem nazywamy patologiczne zmiany w zdrowej komórce ciała, w wyniku których zaburzony zostaje naturalny mechanizm wzrostu i różnicowania się komórek ciała.
Początkowo nowotwór rozwija się w miejscu pierwotnej zmiany, potem dochodzi do naciekania otaczających tkanek, wreszcie do przemieszczania się i namnażania zmienionych komórek w miejscach odległych – tworzą się tzw. przerzuty. Wszystkie nowotwory złośliwe w języku potocznym określa się mianem raka. Do celów onkologii zaliczamy:
- rozpoznawanie raka, stopnia jego zaawansowania i charakteru,
- dobór metody leczenia, np. chirurgicznie, za pomocą chemioterapii czy radioterapii,
- postępowanie w przypadku pacjentów po skutecznym leczeniu raka,
- opieka paliatywna pacjentów z nowotworami,
- kwestie etyczne opieki nad chorym,
- profilaktyka nowotworów.
Jednym z elementów profilaktyki chorób nowotworowych jest zdrowa dieta. Jadłospis bogaty w składniki odżywcze jest przydatny nie tylko w przeciwdziałaniu, ale także w leczeniu nowotworów. Odpowiednia dieta może również zminimalizować przykre dolegliwości. Dieta w chorobie nowotworowej powinna składać się z dużej ilości białka. Powinna ona zawierać takie produkty jak: białe mięso (kurczak, królik), ryby, jaja, nabiał (twaróg, mleko i śmietana). Dieta chorujących na raka powinna być również lekkostrawna. Zaleca się gotowanie na parze i pieczenie. Chory na nowotwór powinien także spożywać duże ilości warzyw i owoców, w tym: pomidory, kalafior, marchew, dynię, sałatę, szpinak, maliny, truskawki oraz cytrusy. Niezbędnym elementem diety powinny stać się produkty bogate w błonnik pokarmowy, w tym: ciemne makarony, kasze, pieczywo razowe. Osoby chorujące na nowotwór nie powinny spożywać warzyw strączkowych, które są ciężkostrawne i mogą powodować problemy ze strony układu pokarmowego.