5 objawów salmonelli. Lekarz wskazał najwcześniejszy symptom
Dr Arjun Venkatesh, kierownik oddziału medycyny ratunkowej w Yale School of Medicine, podkreśla, że zakażenia salmonellą są częstym powodem wizyt na izbach przyjęć. Infekcja szybko może prowadzić bowiem do odwodnienia, choć pierwsze objawy bywają bagatelizowane. Tymczasem jeden z nich powinien zapalać lampkę ostrzegawczą.
Najczęstsze objawy salmonellozy
Jak wskazuje cytowany przez EatThis dr Venkatesh, do najczęstszych objawów zakażenia należą:
- biegunka: jak mówi lekarz, stolec może być "wodnisty", "może być krwawy lub zawierać śluz",
- skurcze brzucha: mogą być intensywne i bolesne,
- wymioty: pojawiają się zazwyczaj w ciągu kilku godzin po spożyciu skażonego pokarmu,
- brak apetytu: może utrzymywać się przez kilka dni,
- odwodnienie: spowodowane utratą płynów, szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych.
Lekarz zdradza również, co może być wczesnym objawem zakażenia. - Nagłe uczucie mdłości dwie do czterech godzin po jedzeniu - podkreśla.
Dr Venkatesh zaleca, aby w przypadku wystąpienia powyższych objawów, zwłaszcza jeśli utrzymują się przez ponad dwa dni, skonsultować się z lekarzem.
W Polsce salmonelloza pozostaje jedną z najczęstszych chorób zakaźnych przenoszonych drogą pokarmową. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) tylko w pierwszej połowie 2025 r. odnotowano ponad 2,5 tys. nowych przypadków salmonellozy. Kolejne miesiące mogą również przynieść istotny wzrost zachorowań, ponieważ zakażeniom sprzyjają ciepłe dni.
Bakterie Salmonella namnażają się w szerokim zakresie temperatur - od około 7 do 48 stopni Celsjusza. Choć niektóre szczepy mogą przetrwać i rozmnażać się już przy 5 stopniach Celsjusza, to optymalna temperatura rozwoju bakterii wynosi 37 stopni. To temperatura ciała człowieka, dlatego infekcja tymi bakteriami prowadzi do szybkiego namnażania się ich w jelitach.
Zapobieganie i środki ostrożności
Aby zminimalizować ryzyko zakażenia salmonellą, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny:
- dokładne mycie rąk: przed przygotowywaniem posiłków i po kontakcie z surowym mięsem czy jajami,
- odpowiednie przechowywanie żywności: utrzymywanie odpowiedniej temperatury przechowywania produktów spożywczych,
- unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych produktów: szczególnie mięsa, jaj i ryb.
- mycie warzyw i owoców: przed spożyciem, zwłaszcza tych spożywanych na surowo.
Źródła
- EatThis
- NIZP-PZH PIB
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.